Оланд няма да се кандидатира за нов мандат

Той има рекордно нисък рейтинг и няма да получи нужната подкрепа от съпартийците си

Оланд няма да се кандидатира за нов мандат
252 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Настоящият президент на Франция, социалистът Франсоа Оланд няма да се кандидатира за втори мандат. Това обяви самият той в телевизионно обръщение към нацията, съобщи Sky News.

Оланд е наясно, че предвид обстоятелствата няма да получи широка подкрепа от съпартийците си, които остават дълбоко разделени относно политиките му.

Политикът добави, че няма да се кандидатира, за да даде шанс на социалистите да спечелят срещу „консерватизма и екстремизма“.

„В следващите месеци единственият ми дълг ще бъде да продължа да водя държавата в мандата, за който ме избрахте през 2012 г.“, изтъкна Оланд.   

Това е първият път от 1958 г. насам, когато френски държавен глава няма да се бори за преизбиране.

Оланд е най-непопулярният лидер в модерната история на Франция. Управлението му е белязано от висока безработица и слаб икономически растеж, както и редовни заплахи за сигурността след серията терористични атаки. 

Неговата популярност започна сериозно да спада заради осезаемата липса на лидерство и шикалкавене по ключови въпроси, особено данъчната реформа, която притесни мнозина вляво.  

Решението му създава предпоставки за сериозни спекулации кой ще е кандидатът на социалистите на изборите догодина. Апетити за тази роля имат настоящият премиер Манюел Валс, бившият министър на икономиката Арно Монтебург, настоящият такъв Еманюел Макрон и Жан-Люк Меленшон. Последните двама са заявили, че ще вземат участие в президентските избори, но без да се съревновават в първичните такива. 

Самият Оланд посочи, че ще се кандидатира за втори мандат единствено, ако успее да намали нивото на безработицата, което в последните години се задържа около 10%.

Социологическите проучвания обаче прогнозират, че нито Оланд, нито който и да е кандидат на социалистите би имал шансове на предстоящия президентски вот, като дори не би стигнал до балотаж. 

Според очакванията втория тур на изборите ще е между кандидата на традиционната десница Франсоа Фийон и лидера на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен.

„Тази вечер, президентът на републиката откровено призна, че неговият патент провалът му пречи да продължи напред. Този 5-годишен мандат приключва с политическа бъркотия и разлагане на властта“, посочи Фийон в Twitter.

Подкрепи Economic.bg