ООН препоръчва радикални промени в начина на хранене на хората

Според Организацията по този начин може да се ограничат климатичните промени по света

ООН препоръчва радикални промени в начина на хранене на хората

Снимка: Pexels

8394 ~ 1 мин. четене
Начинът, по който хората по света обработват земята, произвеждат и консумират храна, трябва да се промени, за да се спре глобалното затопляне. В противен случай сигурността на хранителните доставки, здравето на природата и биоразнообразието ще бъдат изложени на риск. Това сочи публикуваният днес доклад на ООН за ефектите на глобалното затопляне върху селскостопанската дейност, пише Reuters.

Документът гласи, че ръстът на световното население и промените в моделите на потребление са довели до безпрецедентни нива на употреба на земи и вода. Именно затова ООН призовава за големи промени във фермерството и при хранителните навици на хората. Съставителите на доклада за малко не са призовали ясно хората да спрат да ядат месо.

Според доклада на ООН промени в диетата, увеличаване на растителните храни и въвеждане на устойчиви механизми за набавяне на храна от животни биха могли да освободят няколко милиона квадратни километра земя до 2050 г. и потенциално да понижат с между 0.7 и 8 гигатона емисиите въглероден диоксид.

„Отлагането на действията би могло да доведе до някои необратими въздействия върху някои екосистеми, като тези въздействия в по-дългосрочен план имат потенциала да доведат до значително количество нови емисии, които биха ускорили глобалното затопляне”, гласи текстът от Международния панел за климатичните промени на ООН (IPCC).

Докладът на IPCC, финализиран тази седмица в Женева, би могъл да даде насоки за дискусии между правителствата, чийто представители по-късно тази година ще се съберат на конференция в Чили. Те ще обсъдят различни начини за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.
Подкрепи Economic.bg