ОПЕК+ изпълни 89% от сделката за май

Разширеният картел съкрати добива с 9.4 млн. барела на ден

ОПЕК+ изпълни 89% от сделката за май

Снимка: Pixabay

През май - първият месец от действието на своята нова сделка, разширеният картел ОПЕК+ изпълни 89% от постигнатата договореност. Това се съобщава в юнския доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това означава, че страните от ОПЕК+ са съкратили добива на петрол през май средно с 9.4 млн. барела на ден.

Най-висок показател на изпълнение на сделката отчитат Саудитска Арабия – 100%, и Русия – 97%. За сравнение – изпълнението на постигнатата договореност за страните от Персийския залив е в рамките на 90 на сто.

Припомняме, че в средата на април страните, износителки на петрол, членуващи в ОПЕК+,  се договориха за рекордно намаляване на производството с 9.7 млн. барела дневно през май и юни, което беше малко под първоначалното предложение за съкращаване на добивите с 10 млн. барела. Водещи сили за постигането на историческата сделка тогава бяха именно Саудитска Арабия и Русия, а целта й беше връщането на петролните фючърси в диапазона около 40-50 долара за барел.

Коментари: 0