ОПЕК се тревожи от споразумението с Иран

Членовете на организацията с различни мнения за нивата на добив

ОПЕК се тревожи от споразумението с Иран

Ядреното споразумение за Иран ще напрегне Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК), като позволи петролът на Техеран да се върне на пазара, смятат анализатори, цитирани от AFP.

Износът на петрол от Иран може да достигне 2,4 млн. барела на ден през 2016 г., след като през 2014 г. бе 1,6 млн. барела на ден, показват данните на инвестиционната банка Renaissance Capital. Това ще се дължи на постепенното падане на икономическите санкции, договорено от Техеран и шестте световни сили по-рано тази седмица.

Увеличението вероятно ще влоши пресищането на световния пазар със суровината и ще смъкне цените й още повече. Те вече спаднаха наполовина в сравнение с миналата година.

На последната си среща през юни ОПЕК реши да не намалява сегашните си нива на добив. Организацията продължава да залага на стратегията си да се бори с конкуренцията на американския петрол и да пази пазарния си дял, предаде БГНЕС.

По-бедните държави-членки – Ангола, Алжир и Венецуела, чиито бюджети зависят сериозно от приходите от петрола, вероятно отново ще поискат производството да се намали. "Очевидно е, че има разделение между страните по отношение на тази политика", коментира Ан-Луис Хитъл от консултантската фирма Wood Mackenzie.

Коментари: 0