ОПЕК+ ще решава за задържане на добивите през септември

За сряда е насрочено заседанието на мониторинговия комитет на разширения картел

ОПЕК+ ще решава за задържане на добивите през септември

Снимка: Wikimedia

За сряда, 19 август, е насрочено заседанието на мониторинговия комитет на ОПЕК+ - с ден по-късно от първоначално насрочената дата. В него участват министрите на петрола и енергетиката на страните, членуващи в разширения картел. Основният въпрос, който ще бъде обсъждан в рамките на форума, е запазването на договорените темпове на съкращаване на добивите и през септември.

Припомняме, че през август те са със 7.7 млн. барела дневно под нивото, което беше договорено за април, но с 2 млн. барела повече от добивите, които бяха определени за юли.

Мониторинговият комитет на ОПЕК+ се председателства от министрите на енергетиката на Саудитска Арабия и Русия Абдулазиз бин Салман и Александър Новак. Той взема решения и прави  препоръки към страните, членки на разширения картел. През април беше решено заседанията на комитета да се провеждат в средата на всеки месец до края на 2020 година, за да определят пазарното поведение на страните от картела за следващия месец. Някои от страните, като Русия и Саудитска Арабия, изпълняват препоръките между 90 и 110%, докато други едва достигат 40%.

Според отчета на ОПЕК+ постигнатото споразумение за юли, което беше свиване на добивите с 9.7 млн. барела спрямо април, е било изпълнено едва 89%, докато за юни изпълнението е било 108%.

Споразумението за намаляване на добивите през юли е изпълнено най-лошо от Конго (47%) и от Габон – едва 40%.

Коментари: 0