Орбан: След Brexit ЕС трябва да се разшири към Балканите

Това ще помогне за успешното развитие на Централна Европа, смята той

Орбан: След Brexit ЕС трябва да се разшири към Балканите

Снимка: БТА

968 ~ 3 мин. четене
След напускането на Великобритания Европейският съюз (ЕС) трябва да се разшири към Балканите. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от ТАСС. Според него това ще спомогне за успешното развитие на Централна Европа в близкото десетилетие, така че регионът да затвърди значението и позициите си. 

„Виждаме, че Великобритания напуска ЕС и затова сме изправени пред нови предизвикателства. Унгария не крие, че активно се застъпва за разширяването на ЕС, а именно в балканския регион“, каза Орбан. 

Днес той се срещна във Виена с австрийския канцлер Себастиан Курц. Двамата лидери обсъдиха и въпроса за разпределянето на бежанци и мигранти в страните от ЕС. Според Орбан планираното разпределяне на бежанците из Европейския съюз излага на риск Шенгенската зона. 

„Този механизъм за разпределяне разяжда Шенген“, защото принуждава страните, върху които вече тегне бремето за защита на външните граници на ЕС, да приемат освен това и бежанци, каза Орбан.
Унгарският премиер заяви, че Шенгенската зона може да работи само с радикални мерки за защита на външните граници, като оградата, която той е построил по част от границите на Унгария.

Курц също смята, че „една Европа без вътрешни граници ще работи само ако има подходящите външни граници“. Той изтъкна, че системата за разпределяне на нелегални мигранти между страните от ЕС не работи и че Европа трябва да разработи нова миграционна политика. 

В тази връзка главната задача на Австрия и на Унгария е да се спре незаконната имиграция към Европа и да се организира помощ за така наречените места на произход на мигрантите. "На европейската сцена трябва да се създаде нова миграционна система. Ние трябва сами да решаваме кой може да дойде в Европа, а не трафикантите на хора да взимат такива решения“, допълни Курц.

По повод на породилото се напоследък напрежение между страните членки по миграционния проблем, той обеща, че Австрия ще се опита да установи диалог и мост между страните от Вишеградската група, в която участва Унгария, и западните страни. 

Припомняме, че страните от Вишеградската група са против въвеждането на задължителни квоти за разпределянето на мигрантите в ЕС. „В интерес на всички нас е да работим заедно“, изтъкна Курц, който иначе подкрепя позицията срещу квотите. 

Двамата лидери говориха и за разширяването на атомната централа Пакш в Унгария. Курц припомни, че Австрия има ясна позиция против атомната енергия. „Ние сме убедени, че атомната енергия може да бъде една много опасна технология“, каза той и допълни, че Австрия смята, че Европейската комисия трябва да преразгледа субсидиите за разширяването на АЕЦ Пакш. Той каза, че страната му ще се възползва от възможността да подаде иск срещу отпускането на държавни субсидии за разширяването на атомната централа и каза, че това не е въпрос само на двустранна политика. Курц изрази опасение, че във връзка с АЕЦ Пакш може да е имало нарушения на юридически положения.

Унгарският премиер Орбан посочи от своя страна, че строителството на нови енергоблокове в атомната централа не трябва да усложнява отношенията между Виена и Будапеща.

„Въпросът за строителството в АЕЦ Пакш не е дискусия между Австрия и Унгария. Ще направя всичко възможно да положа всички усилия, за да може различията в мненията между Австрия и Унгария по въпроса за атомната енергия да не усложнят нашите двустранни отношения. Това е европейски въпрос, а не работа между нашите страни и ние ще търсим решение на европейската сцена“, каза Орбан.
Коментари: 0