Осигуровките за пенсия ще растат с по 1% през 2017 и 2018 г.

Пакетът за пенсионната реформа ще бъде внесен за гласуване в парламента

Осигуровките за пенсия ще растат с по 1% през 2017 и 2018 г.

Снимка: БГНЕС

4661 ~ 2 мин. четене
Осигуровките за пенсия ще бъдат повишени с 1% от 2017 г. и с още 1% от 2018 г. Те обаче няма да отиват за втория стълб, както беше предвидено в началото, а ще влизат в общественото осигуряване. Това предвижда пакетът с мерки за пенсионна реформа, по който е постигнато съгласие между управляващите, работодатели и синдикати. Той ще бъде внесен за гласуване в парламента. Имаме принципно общо съгласие, постигнато с компромиси от всички страни, обяви премиерът Бойко Борисов при представянето на мерките.

С пакета се предлага плавно нарастване на възрастта в третата масова категория до достигане на 65 години за мъжете и жените, съобщава Дарик, цитирайки БТА. 

В сектора "Сигурност" ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца, каза Димитров и допълни, че предстои диференциация на минималната възраст в сектора, в зависимост от длъжностите. Минималната възраст за работниците в сектора ще расте плавно до 55 години.

Синдикати, работодатели и правителство са се споразумели възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години - за втората. Остават същите и условията за пенсиониране на категорийните работници - възможност за действие на параграф 4 от КСО. 

Социалните партньори са постигнали съгласие и подземните миньори, които работят при много тежки условия, да могат да се пенсионират по-рано от първата категория - на 45 години. Запазва се възможността и за по-ранно пенсиониране при ликвидация на предприятията и съкращения на щата, съобщи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Те обаче няма да могат да работят повече.

По отношение на адекватността на пенсиите чрез реформата е постигнато съгласие с увеличаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж да се гарантира минимално увеличение на пенсиите с 40 процента, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. 

Предстои работа по инвалидните пенсии, както и по втория стълб на пенсионната система.
Подкрепи Economic.bg