От IT специалисти, до овчари и пъдари: Хора няма навсякъде

Това каза председателят на Българска стопанска камара Радосвет Радев

От IT специалисти, до овчари и пъдари: Хора няма навсякъде

Снимка: БСК

Хора няма навсякъде – от сферата на информационните технологии, до овчари и пъдари. Така Радосвет Радев, председател на Българска стопанска камара (БСК), обощи накратко ситуацията на пазара на труда у нас. Той припомни, че незаетите работни места в страната са общо межди 120 и 150 хиляди. 

Радев все пак определи бизнес средата в България като добра и доказателство за това е, че ръстът на БВП години наред е над 4%.  „Ние сме една отворена икономика с всевъзможни инвеститори – и български, и чуждестранни”, смята той. 

Нашата икономика обаче е „икономика на миналото”, според председателя на БСК, който уточни, че това е така заради развиването на сфери на дейност с предимно ниска добавена стойност. Новите технологии бавно и полека ще започнат да създават новата икономика в страната, но това „трябва да направи бизнесът, не държавата”, категоричен е още Радев. 

Регулациите не могат да създадат бизнес, но могат да променят скоростта, с която той се развива, каза още председателят на БСК.

Той очерта и едно интересно явление относно инвестиционния климат – за първи път инвестициите на българските предприемачи в странство стават по големи отколкото на чужди предприемачи в България. Явно бизнес средата у нас е заменена с друга – по-толерантна, по-грижовна от нашата, допълни Радев.

Коментари: 0