10 от най-рядко срещаните видове в природата

И къде и как може да ги видите

10 от най-рядко срещаните видове в природата

Снимка: Зоологическа градина - Сан Диего

7508 ~ 3 мин. четене

Преди дни стана ясно, че за първи път от 110 години учени са успели да снимат редкия защитен вид черен африкански леопард, наричан още и черна пантера. В резерват в Кения.

Действително, да се види тази голяма котка е доста трудна задача.

По този повод The Telegraph представи списък с още 10 заплашени от изчезване животни и  къде могат да се наблюдават.

Ето списъкът:

1. Амурски тигри в Сибир


Руският резерват "Дърминско" е основно местообитание за последните останали сибирски амурски тигри. Шансът да видите тези тигри по време на сафари, е реален, макар и малък.

2. Китове на Азорските острови

Ако отидете до Азорския архипелаг в Атлантическия океан, ще може да застрашени сини китове.

3. Снежни леопарди в Индия


Снежният леопард е един от най-редките и красиви видове котки в света и виждането на такъв в дивата природа сред най-незабравимите преживявания. Късметлиите мога да ги видят по време на авантюристична експедиция в планините на Национален парк Хемис в Ладак, Северна Индия.

4. Носорози в Намибия


Престой в два от най-важните резервата в Намибия - Desert Rhino Camp (Save the Rhino Trust) и Okonjima (AfriCat Foundation) - с луксозен сафари оператор The Ultimate Travel Company ще ви даде възможност да видите този защитен вид. В Desert Rhino Camp организират проследяване на критично застрашеният черен носорог пеша, докато в AfriCat работят и с осиротели гепарди и леопарди, които се възстановяват за живот в дивата природа. В двата лагера гостите допринасят за работата на съответните благотворителни организации. Отговорният туризъм е едно от ключовите оръжия в борбата срещу бракониерството.

5. Костенурки на Бахамите

Помогнете за спасяването на критично застрашената костенурка Hawksbill в проект за гражданска наука на Бахамите с Earthwatch. Този вид, както и зелената морска костенурка са в беда и изследователите трябва да гарантират, че техните местообитания са защитени от крайбрежното развитие и изменението на климата.

6. Борнейски димен леопард в Малайзия

Може да се ключите в експедиция за редки бозайници на Wildlife Worldwide до Борнео. Видовете включват критично застрашения орангутан, азиатския слон, малайската слънчева мечка и Борнейски димен леопард, известен още и като Зондски леопард или облачен леопард.

7. Орангутани в Суматра

Разгледайте националния парк Gunung Leuser в Суматра по време на предизвикателен шестдневен преход през джунглата на тропическите гори, където живеят няколко критично застрашени вида, включително суматранския орангутан, тигър, носорог и слон. Expedition Jungle Tours е местен оператор със специализирани познания за региона. По пътя ще научите ключови умения за джунглата като изграждане на лагер, палене на огън, намиране и приготвяне на зеленчуци, риболов за вечеря и медицинска помощ в джунглата.

8. Горили в Уганда

В тропическите гори на Уганда, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, живеят около 320 планински горили. Това е половината от популацията на този вид горили в света изобщо. Дължината на пътуването варира от 30 минути до седем часа и ще прекарате един час с животните. Travellocal.com създава и записва специални почивки с избрани местни експерти.

9. Червена панда в Непал


Ако решите да направите 10-дневен преход в Хималайските подножия на Непал, водени от опитни местни водачи, ще може да видите застрашената червена панда - един от най-срамежливите, най-неуловими и екзотични видове в света. Унищожаването на местообитанията на животните доведе до рязко увеличаване на броя на консервационните проекти, но също и на възможностите за устойчив туризъм.

10. Иберийски рис в Испания


Малко хора са наясно, че критично застрашен котешки вид живее само на кратко разстояние от Коста дел Сол. Иберийският рис - елегантна котка с размер на лисица - е ограничена до най-дивите краища на Андалусия, включително националните паркове Андухар и Доняна. Сафарита предлагат няколко дни престой из местните села и обиколки в търсене на застрашените животни с цел наблюдение.

Снимки: Wikipedia

Подкрепи Economic.bg