85% от огнестрелните оръжия в света са собственост на цивилни

Американските граждани притежават около 40% от общия брой огнестрелни оръжия в света

85% от огнестрелните оръжия в света са собственост на цивилни
85% от малокалибрените огнестрелни оръжия в света са собственост на цивилни от общо един милиард, показва доклад на базираната в Женева организация "Смол Армос Сървей", цитиран от ДПА. 

В различните държави този процент обаче е различен. В САЩ се падат 120 оръжия на 100 души от населението, или общо 393,3 млн. оръжия. Американските граждани притежават около 40% от общия брой огнестрелни оръжия в света. След тях се нарежда Йемен с 53 малокалибрени оръжия на 100 души, а на трето място е Черна гора с 39,1 оръжия на 100 човека. 

На дъното на класацията попадат страни като Индонезия, Япония, Малави и няколко островни държави. 

Едва 13% от малокалибрените огнестрелни оръжия са собственост на военни, а 2% на служители на реда, показват данните в доклада. 

Броят на огнестрелните оръжия, притежавани от цивилни, се увеличава значително от 2006 г., когато са били 650 млн. до 2017 г., когато са станали 857 млн. Около 100 млн. притежавани от граждани оръжия само са регистрирани, или едва 12% от общия им брой в света. 

В доклада се посочва още, че некачественото съхраняване на данните за регистрациите и липсата на изисквания за регистрация в много държави усложняват опитите за точно преброяване.
Коментари: 0