10 малко популярни градове в Европа, които си заслужава да видите

Очарователни са и ще съжалявате, ако ги пропуснете

10 малко популярни градове в Европа, които си заслужава да видите

Снимка: Pixabay, Wikipedia

В Европа има множество градове, които не привличат чак огромни тълпи с туристи, и сигурно никога не сте планирали да ги посетите. Но те го заслужават.

Британският в. „Телеграф” представя някои от тях, които съветва задължително да видите.

1. Гданск, Полша


Гданск е известен в историята с началото на Втората световна война. Тук е родена и „Солидарност”. Ако дойдете, ще се насладите на смесица от средновековна, ренесансова и готическа архитектура - например църквата „Дева Мария”, една от най-старите тухлени църкви в Европа. Може да посетите и няколкото морски и военни музея. Замъкът Малборк пък е част от наследството на ЮНЕСКО.

2. Бергамо, Италия


Игнориран очевидно от туристите, за сметка на близкия център Милано, Бергамо е „най-хубавият град на хълм в Ломбардия” според местните жители. Няма да съжалявате, ако го разгледате. В Бергамо има много архитектурни паметници от 12 – 15 век. Сред тях са църквата „Санта Мария Маджоре“, построена през 1137 г., параклисът „Колеони“ от 15 век, художествената галерия „Карара“.

3. Сеговия, Испания


Тук ще видите невероятни гледки от римската епоха и инжинерство. Огромният акведукт, построен през 1-ви век от н.е., се намира в центъра на съвременния град, доминирайки над централния площад. Не може да пропуснете и замъка „Алкасар” и църквата „Вера Крус”.

4. Тавира, Португалия


За да разберете как е изглежда Алгарве преди масовия туризъм, посетет Тавира. Тук ще откриете автентичния чар на Португалия. Големи хотели почти няма, но има множество храмове, рибарки лодки са изпълнили водите на река Гиляу и всеки местен има време да си попъбри с посетителите.

5. Любек, Германия


Летище Хамбург Любек се използва предимно от туристи и пътуващи по бизнес, запътили се към Хамбург. Но Любек също е наблизо, има много забележителни неща, които да се видят – старата му част е в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство. Градът често е наричан „Венеция на Балтика”. Градът е като остров, заобиколен от река Траве, и е богат на история, църкви, средновековни сгради и приятни площадчета.

6. Егер, Унгария


На по-малко от 100 мили от Будапеща, Егер също е сред малко мечтаните дестинации. Градчето е много приятно, с пълни с кафенета улици, най-красивата барокова църква в Унгария. Освен това е известен винарски район.

7. Марибор, Словения


Местните казват, че има само един месец в годината, в който не трябва да посещавате Марибор. През зимата тук може да се карат ски, тъй като е известен ски център, през пролетта наблизо се провежда известен фестивал, през лятото квартал Лент край река Драва е завладян от музиканти и улични изпълнители, а през есента близките лозя отбелязват гроздобера. Ноември е единственият месец, който прави изключение.

8. Гимараеш, Португалия


Ако един град може да бъде описан като очарователен, то това е Гимараеш. Пешеходната зона на града с калдаръмени улици и алеи е чудесно място за разходка, а после може да се отпуснете в някои от близките кафенета или барове и да се насладите на португалските удоволствия. Историческият център е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Наричан е „люлка на португалската нация“, защото е родно място на Алфонсо I — първия португалски крал.

9. Нант, Франция


От дълги години считан за едно от най-добрите места за живеене във Франция, Нант, който е столица на западна Лоара, се е превърнал от провинциален град в жизнен и значим център.

Не пропускайте да видите Нантската катедрала. Тук е роден Жул Верн и е починал Луи дьо Фюнес.

10. Витория-Гастейс , Испания


Затъмнен от блясъка на близките Билбао и Сан Себастиян, Витория-Гастейс е забравеното бижу на Страната на Баските. От ранна вечер до полунощ атмосферата около централните площади и изпълнените с барове улици е оживена и забавна.

Коментари: 0