Отиде си големият Христо Явашев - Кристо

Проектът за опаковане на Триумфалната арка ще бъде реализиран

Отиде си големият Христо Явашев - Кристо

Снимка: БТА

2255 ~ 2 мин. четене

Световноизвестният български художник Христо Явашев, известен с артистичния си псевдоним Кристо, е починал на 84-годишна възраст в Ню Йорк. Новината беше съобщена от неговите близки в официалната му страница във Facebook.

В съобщението се казва още: "Кристо живя пълноценен живот, не само мечтаеше за невъзможни неща, но и ги реализираше. Проектите на Кристо и Жан Клод обединиха хората, а тяхната работа ще живее в нашите сърца и спомени. Те винаги са казвали, че работата по техните проекти ще продължи дори и след смъртта им". 

"Творбите на Кристо и Жан-Клод събираха хората в споделено преживяване по цялата планета и работата им продължава да живее в сърцата и спомените ни. Кристо и Жан-Клод винаги са подчертавали, че искат артистичната им работа да бъде продължена и след смъртта им. Затова L'Arc de Triomphe, Wrapped съгласно волята на Кристо, ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021 година", пише в съобщението. Овен това през 2020 година от 1 юли до 19 октомври в Центъра "Помпиду" ще се проведе голямата изложба за живота и работата на двамата в Париж.

Кристо е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Напуска България през 1957 г., като първо отива в Прага. От там бяга във Виена, а през 1958 година се мести в Женева, после в Париж, където среща Жан - Клод. Тя става не само негова съпруга, но и негов артистичен партньор.

Работата на Кристо и Жан Клод счупи традиционните граници на рисуването, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им творби са "Чадърите" в Япония и Калифорния, опакованият Райхстаг в Берлин, "Вратите" в Сентръл парк, Ню Йорк.

Най-скорошните творби на Кристо бяха "Плаващите мостове" в Италия и Мастаба в Лондон.

Подкрепи Economic.bg