Откриха пестициди в ябълките в супермаркетите
Пловодете са купени от супермаркети в 11 държави, включително и от България
Откриха пестициди в ябълките, които са продукт на конвенционалното земеделие след тестове на природозащитната организация „Грийнпийс”. Замърсени с остатъци от пестициди са открити в 83% от пробите на тестваните плодове, съобщават от организацията.
Това е резултатът от тестове на ябълки, направени в супермаркети в 11 европейски държави, включително България. При пробите на ябълки, биологично производство, не са открити пестициди.
Според публикувания доклад на екоактивистите половината от намерените пестициди са токсични за водни организми, като водни бълхи и риби, или за пчелите и други полезни насекоми. Много от пестицидите имат свойства да се натрупват в организма или могат да въздействат върху репродукцията, което означава, че опасенията за човешкото здраве не могат да бъдат напълно изключени.
„Грийнпийс“ призовава супермаркетите постепенно да премахнат пестицидите от плодовете и зеленчуците, както и да подпомагат земеделските производители да преминат към екологични практики.
Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие на „Грийнпийс”-Германия, коментира:
„Химичните пестициди се намират по цялата верига – от полето до чиниите ни. Въпреки че нито един от остатъците не надвишава „безопасните граници“ (т.нар. максимално допустимите граници на остатъчни вещества), разнообразието от химикали, което намерихме, демонстрира, че пестициди се прилагат рутинно в конвенционалното производство на ябълки. Вземайки предвид липсата на научни знания по отношение на възможните въздействия на коктейлите от пестициди, резултатите ни дават причина за сериозни притеснения. Пестицидите имат опасно въздействие върху нашата околна среда. Недопустимо е, че фермерите и техните семейства трябва да бъдат обременени с токсичността на неработещата система на индустриалното земеделие.“
Според организацията, щом пестицидите бъдат освободени в околната среда, те почти не се разграждат и стават част от хранителната верига, с широкоразпространени вреди за цялата екосистема. Ябълките са закупени в Австрия, Белгия, България, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Словакия, Испания и Швейцария, с произход от съответното местно производство.