Не е открито взривно устройство на Терминал 1 (обновена)

Достъпът до летището е ограничен

Не е открито взривно устройство на Терминал 1 (обновена)

Не е намерено взривно вещество в проверявания бус на паркинга на Терминал - 1 на Летище София, съобщават от МВР.

Проверката на специализираните екипи от отдел „Противодействие на бомбения тероризъм“ вече е  приключила и екипите се изтеглят. Предстои допълнителен оглед на буса, който обаче ще бъде извършен от полицаи от СДВР.

Установен е шофьорът на микробуса, както и посоката му на придвижване. Сигналът за съмнителен багаж бе подаден днес към 12:50 часа. Районът няколко часа беше отцепен от служителите на реда на СДВР, бусът бе изведен в платения паркинг до терминала. Спецекипи с помощта на робот провериха багажа в микробуса.

„По процедура, съгласувана с Граничната полиция, се проверяват всички превозни средства, които са на територията на паркинга повече от 12 часа. При рутинна проверка с полицейскo куче са се породили съмнения за наличие на взривно устройство в този бус с белгийска регистрация”, обясни по-рано днес директорът на летището Христо Щерионов, цитиран от Нова тв.

"Бусът е докаран в 5:00 часа сутринта. Човекът, който го е оставил на паркинга, е излетял", съобщи Антонио Ангелов, шеф на Гранична полиция. Пуснатото куче е реагирало на взрив, след това и техническо устройство също е реагирало. Затова е започнала рутинна проверката на спецекипите.

Ръководството на летището взе решение Терминал 1 да остане затворен до полунощ. Всички пристигащи и заминаващи полети са пренасочени към Терминал 2.  От аерогарата призовават всички пътници да следят интернет страницата на летище София, където ще се публикува актуална информация.

По-рано Терминал 1 на Летище София беше отцепен заради съмнения за взривно устройство в паркирания бус пред сградата. От СДВР потвърдиха, че има получен сигнал за изоставен багаж в микробуса. Сигналът е подаден малко преди 13:00 часа. 


Коментари: 0