Отново се бавят социалните плащания

Все още не са изплатени болнични, майчински и покривани от здравната каса скъпи лекарства

Отново се бавят социалните плащания
3857 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова
Изплащането на някои социалните плащания отново се бави. Все още не са изплатени болнични, майчински, покривани от здравната каса скъпи лекарства, съобщава вестник "Сега".

През март не са получени преводи, защото през месец февруари е имало две плащания заради струпването на почивните дни в началото на този месец. През декември също са получени майчинските за два месеца - за ноември, но и за декември заради почивните дни в началото на годината. В повечето случаи проблемът идва от липсата на точен график къде и кога ще бъдат изплатени сумите. 

При болничните и лекарствата обаче причината е по-скоро в бюрокрацията, отколкото в несъставения график. От Националния осигурителен институт категорично отрекоха, като посочиха, че за март парите ще бъдат изплатени на 2 април. 

Според наредбите обезщетенията за месеца се изплащат до 5-о число на следващия месец. Много хора се оплакват и за забавяне на болничните с месеци. Тук ситуацията е още по-нелепа – въпреки че болничният лист от лекаря да пристига на мига в НОИ заради въведената онлайн система от началото на годината, обработката продължава да се бави, защото разтакаването по гишета на работодателя остава.

 Той е длъжен да подаде документите на служителя си до 15-о число на месеца. След това започват да текат следващите 15 работни дни, в които пък НОИ има срок да изплати болничните. Ако има проблем в документите от работодателя, всичко започва отначало.
Коментари: 0