Отпадъците по плажовете вече ще се събират разделно

Разделното събиране може да стане задължително още от следващия сезон

Отпадъците по плажовете вече ще се събират разделно

Снимка: МТ

540 ~ 4 мин. четене

С концесионерите и организациите по оползотворяване обсъдихме възможността още този туристически сезон да започне разделно събиране на отпадъците на плажовете. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова участва във Варна в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за оползотворяване на отпадъците. На срещата бяха дискутирани подготовката за летния сезон, засилването на контрола и мерки за ограничаване на замърсяването и оползотворяване на отпадъците от пластмаса по плажовете.

„Поисках концесионерите и организациите да поставят информационни табели за събиране на отпадъците разделно и да има места, на които да може да се изхвърля пластмасата", каза министър Димов в изявление пред медиите след срещата. Той посочи, че всяка година в световния океан се изхвърлят по 13 млн. тона пластмасови отпадъци. Над 80% от тях се генерират от сушата и един от основните източници на замърсяването са плажовете и крайморските заведения. Затова според министър Димов, въпреки че проблемът е международен и вече се търсят решения на ниво ЕС, всеки човек трябва да е част от решението. „Кръговата икономика е най-авангардната политика на ЕС в момента, идеята е това, което днес наричаме отпадъци, утре да наричаме суровина", обясни той.

След края на идния сезон ще съберем опит от разделното събиране и с бранша ще започне дискусия по подготовката на законодателни решения, с които разделното събиране на отпадъци по плажовете да стане задължително от следващия сезон, каза министърът. 

Той съобщи, че в рамките на Българското председателството на Съвета на ЕС е започнала дискусия по минипакета за кръгова икономика, който се отнася до пластмасовите отпадъци. „През юни ще имаме политически заключения на  министрите по околна среда. На тази база ще започне подготовката на законодателство в рамките на ЕС и съответно подготовка на национално законодателство, което да отговаря на европейското. 

За сезон`2018 въвеждането на разделното събиране ще е доброволно, като тенденцията е за сезон`2019 то да стане задължително", обобщи Нено Димов. Околната среда и нейното опазване е начин на мислене на първо място, но се постига най-трудно, категоричен беше той. Министърът отбеляза, че благодарение на инвестициите в пречиствателни станции през последните години качеството на водата по Българското Черноморие е значително по-добро, а това е условие и за по-успешен туристически сезон.

Контролът това лято ще е още по-стриктен. Концесионерите и наемателите на морските плажове са запознати със задълженията си и ние ще следим дали ги изпълняват. Проверките и на ивиците, и на местата за настаняване ще продължат, но ще бъдат правени така че да не пречат на работата на бизнеса и спазвайки българското законодателство. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на обсъждане с контролните органи готовността за сезона и оползотворяването на отпадъците от пластмаса. В събитието участваха вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на община Варна Иван Портних и областният управител на Варна Стоян Пасев, представители на местната власт, туристически бизнес, контролни органи, концесионери и др

Министър Ангелкова посочи, че важен успех по отношение на морските плажове е, че броят на неохраняемите ивици този сезон ще е по-малък спрямо миналия. Благодарение на усилията на министерството плажовете, които ще останат без стопанин са 86, обясни  тя.

Прогнозите към момента са чуждестранните туристически посещения да са с около 5% повече в сравнение с лято 2017 г., когато те бяха над 5,3 млн. и достигнаха увеличение от 5,7 на сто, съобщи министър Ангелкова. Тя поясни, че и ранните резервации, и предварително заявените полети на морските летища Варна и Бургас за лято 2018 г. сочат ръст спрямо миналия сезон.

Резултатите за 2017 г. също са  отлични. Чуждестранните туристи надминаха с 1,8 млн. души собственото население на страната.  Българите пък са реализирали около 9 млн. нощувки у нас.

Тези резултати ни задължават да задържим високото качество на българския туристически продукт и нарастващия интерес на туристи от висок клас. Още повече, че с големите туроператори вече договаряме лято 2019 г., заяви министърът.

Ще следим съвместно с колегата Нено Димов дали всички преместваеми обекти са свързани към канализационната мрежа, така че да не се заустват в морето, каза още министър Ангелкова. И допълни, че това е една от причините за замърсяването на водата.

Тази година 13 плажа в България са със син флаг, което означава, че предлаганото качество се повишава. При някои от тях  водата за къпане през миналата година е била оценена като „много добра“, а тази година вече като „отлична“, информира министърът. Според данните от мониторинга на РЗИ преди началото на сезона на 5 морски плажа качеството на водата се е подобрило спрямо миналата година. Министърът благодари за работата на контролните органи през миналата година, както и за заявената от тях готовност за лято 2018 г.

Коментари: 0