Оттеглянето на Бокова: грешка или правилен ход?

Economic.bg потърси мненията на двама от водещите политолози Антоний Гълъбов и Първан Симеонов

Оттеглянето на Бокова: грешка или правилен ход?
Автор: Илия Лазаров

Правителството реши да издигне кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Мотивът на кабинета бе незадоволителното представяне на досегашния кандидат Ирина Бокова и недостатъчната подкрепа по време на гласуванията в Съвета за сигурност на международната организация. Мнозина разтълкуваха това действие като оттегляне на доверието от Бокова. 

Economic.bg потърси мненията по темата на двама от водещите български политолози - Антоний Гълъбов и Първан Симеонов.


Антоний Гълъбов: Правителството нямаше друга възможност

Ирина Бокова сама трябваше да оттегли кандидатурата си. Тя не пожела да го направи, което означава, че цялата отговорност за тази ситуация се носи от нея и екипа й. Правителството нямаше друга възможност за действие, освен да издигне нов кандидат.

Още в самото начало страната ни беше поставена в много сложна ситуация. При наличието на Бокова, заемаща толкова високо място в системата на ООН, беше ясно, че България може да издигне или нея, или никого. На държавата ни не беше дадена възможност да избира.   

Кристалина Георгиева има активни контакти и е добре приета по цял свят. Тя без съмнение има международен опит и авторитет в междудържавните отношения. Проблемът е, че кандидатурата й се появява късно и ще са нужни допълнителни усилия, за да бъде наложена. Ситуацията беше трудна, а сега допълнително се усложни.

Предстои да видим дали това решение на българското правителство ще бъде посрещнато добре и ще постигне по-добър резултат. 

Не споделям ведомствената клюка, че било време да се избере човек от Централна и Източна Европа и това задължително трябвало да е жена. Гласуванията досега показват, че няма такава нагласа. 


Първан Симеонов: Смяната е политическа грешка

Смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като кандидат за генерален секретар на ООН е политическа грешка. Това мнение изрази пред Economic.bg политологът Първан Симеонов по повод решението на правителството.

Ако няма гаранции, че Кристалина Георгиева има по-големи шансове, смяната на Бокова е политическа грешка.

Подобно действие има смисъл, ако българската дипломация по ясен и категоричен начин е разбрала, че кандидатурата на Бокова няма да мине и единственият начин да мине, е кандидатът да бъде променен. Всичко това обаче е скрито от широката общественост.  

Действията на правителството изглеждат преждевременни. Грешно е предварителните гласувания да се вземат за ориентир. Големите държави обикновено се спазаряват за подобни постове. Назад в годините е имало хора с по няколко вета, които са ставали генерални секретари на ООН.

По думите му въпреки големия международен авторитет на Георгиева, не е сигурно, че тя е избираема за Русия, защото е един от хората, гласували санкциите срещу тях. По същия начин не е сигурно, че настроенията в САЩ и Великобритания са против Бокова. Всичко това са спекулации и приличат на лобистка кампания.

В последните месеци се води тежка кампания срещу Бокова, която ще рефлектира и върху Георгиева. Българската държава не направи максималното за нея, а тя имаше своите шансове като пригодна и за Изтока, и за Запада в сложната международна обстановка.

В резултат на всичко това губим ценно национално време – да изберем най-добрия кандидат, да работим за него, да спорим за неща, които са несъществени и ни правят за смях.

Дано случилото не се остане като неприятен прецедент, който хвърля сянка върху самата ни страна.

Коментари: 0