Париж е най-добрият град за студенти

Това сочи британска класация на QS Top Universities

Париж е най-добрият град за студенти
232 ~ 2 мин. четене

Париж е "най-добрия град за студентите" в света, съобщава френският в. "Фигаро". Френската столица е избирана на челното място за трета поредна година.

Британската класация, която е дело на QS Top Universities, сравнява общо 116 големи градове в света по пет критерия. За да бъде включен в класацията, градът трябвало да има население от над 250 000 души и да разполага с поне две висши училища, които влизат в класацията за университетите на QS.

Подреждането е извършено въз основа на 18 показателя, които са разделени в пет големи категории – класация на университетите в града, разнообразието на студентите, привлекателността, мнението на работодателите и разходите за живот. QS обяснява, че тази година са взети предвид нови показатели като сигурността, замърсяването, социалния напредък и възприятието за корупция, пише БГНЕС.

В топ 10 на най-добрите градове за студенти в света попадат още Мелбърн, Лондон, Сидни, Хонконг, Бостън, Токио Монреал, Торонто и Сеул. Лондон и Париж получават много добра оценка за класацията на университетите си, както и в категорията "мнение на работодателите", които били анкетирани от QS, за да се установи възпитаници на кои университети предпочитат да наемат. 

Мелбърн оглавява класацията за разнообразие на студентите. Но първите три града в класацията получават много ниска оценка относно разходите за живот. Най-евтините градове за студентите, включени в класацията, са Мексико и Тайпе.

Общо 29 страни са представени в класацията, която е доминирана от Европа с 20 града, следвана от Северна Америка с 12, Азия с 9, Океания със 7 и Южна Америка с 2. Три града влизат за първи път в класацията тази година – Ковънтри във Великобритания, Питсбърг в САЩ и Осака в Япония.

Подкрепи Economic.bg