Парламентът одобри 65 г. възраст за пенсия

Възрастта за пенсиониране се въвежда и за военни и полицаи

Парламентът одобри 65 г. възраст за пенсия

Мъжете и жените ще се пенсионират на 65-годишна възраст, за пенсиониране се въвежда възраст и за военни и полицаи. Осигуровката ще се вдигне на два пъти с по 1% през 2017 и 2018 г. Хората родени след 1959 г., ще могат да избират многократно къде ще постъпят вноските им за втора пенсия. Това приеха снощи депутатите от социалната комисия на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване.

Голяма част от текстовете минаха чрез подкрепата на ДПС, а ГЕРБ, заедно с реформите и Патриотичният фронт, гласуваха „против“ или „въздържал се“. Ако това разпределение се запази и в пленарната зала, пенсионната реформа ще бъде приета.

От 2016 г. възрастта за пенсия в масовата трета категория започва да расте. През първите 2 г. стъпката ще е 2 месеца и за жени, и за мъже. Така от следващата година ще се жените ще се пенсионират на 60 г. и 10 месеца, а мъжете на 63 г. и 10 месеца. От 2018 г. стъпката за мъжете ще е по-плавна – с по 1 месец на година, доката през 2019 г. стигне 65-годишна възраст. За жените увеличението продължата с по 2 месеца до 2029 г., след което скача на 3 месеца до 2037 г., когато трябва да достигне крайна цел от 65 г. Изискваният стаж също ще расте с по 2 месеца за мъже и жени, докато на стигне 37 г. за жени и 40 за мъже.

От следващата година военни и полицаи ще се пенсионират при навършени 52 г. и 10 месеца. Тяхната възраст също ще расте с по 2 месеца, докато не стане 55 г. При тях изискването за 27 г. стаж, от които две трети в системата, се запазва. От 2016 г. се затягат и условията за хората без стаж, които сега имат право да се пенсионират на 65 г. и 8 месеца при 15 г. работа.

От следващата година възрастта и за тях ще раста с по 2 месеца, докато не стане 67 г. За тези, но които не им достига стаж от една година, ще се въведе гъвкаво пенсиониране – те ще могат да се пенсионират, но срещу по ниска пенсия – с 0.4%.

От 2038 г. възрастта за пенсия за всички българи би трябвало да се обвърже с нарастването на средната продължителност на живота у нас. Увеличението на осигуровката за пенсия 2% беше прието без дебати. Реформаторите и Патриотичният блок се въздържаха при този текст, а БСП гласува против.

Хората, родени след 1959 г., вече ще могат да прехвърлят вноската си за втора пенсия в НОИ. В този случай партидите им ще влизат в Сребърния фонд, където няма да има доходност. Ако решат да се върнат обратно в капиталовия стълб, те ще получат само това, което са внесли в обществения фонд. Парите ще могат да се местят веднъж годишно, докато човек не стигне възраст 5 години преди пенсионната. Работещите тежък труд също ще могат да прехвърлят парите си за втора пенсия в НОИ, но само веднъж.

Коментари: 0