Парламентът забрани приема на бежанци от Германия

Решението беше единодушно подкрепено от всички 177 депутати в пленарната зала

Парламентът забрани приема на бежанци от Германия

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

10410 ~ 2 мин. четене
Парламентът единодушно забрани на правителството да подписва двустранни споразумения за обратно приемане на бежанци и мигранти, регистрирани за първи път на българска територия, но отишли в други страни.

Всички 177 присъстващи в пленарната зала депутати гласуваха „За“. Текстът е подписан от представителите на всички парламентарно представени партии.

Народните представители също така задължиха правителството да представи обща позиция за миграцията, както и предложения за реформа на сега действащия Регламент от Дъблин за прием на бежанци. Въпросното предложение трябва да бъде представено до 30 септември.

Приетата забрана осуетява най-вече плана на германския канцлер Ангела Меркел чрез двустранни споразумения с различни европейски държави да екстрадира бежанци от Германия във въпросните европейски страни.

На 10 юли германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер разкри дългоочаквания план на Берлин за справяне с мигрантския наплив към Германия. От документа стана ясно, че най-силната европейска икономика ще създаде „трансферни центрове“, в които ще се настаняват мигранти и в последствие ще бъдат пращани при държавите членки, които са ги регистрирали първо.

За целта Германия опитваше да сключи двустранни споразумения с граничните държави, сред които е и България. Управляващите в София категорично отказваха да подпишат такова споразумение, а сега вече и им е забранено.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи решението и благодари за проявения разум. „Благодаря, че подкрепихте предложенията ни и с разумни аргументи ги засилихме и допълнихме“, заяви тя.

Първоначално проекторешенията бяха две – на ГЕРБ и на БСП. По искане на опозицията на заседанието присъстваше и премиерът Бойко Борисов. На излизане от пленарната зала премиерът Борисов стисна ръка на Нинова.

Въпреки че премиерът беше дошъл в Народното събрание с министрите на вътрешните работи и на земеделието Валентин Радев и Румен Порожанов, проблемът с чумата по селскостопанските животни така и не беше обсъден.
Подкрепи Economic.bg