Партиите на Местан и Касим Дал се съюзяват, втората напуска реформаторите

Блокът не би се коалирал с ДОСТ, категоричен е Петър Москов

Партиите на Местан и Касим Дал се съюзяват, втората напуска реформаторите

Партията на Касим Дал – НПСД, в лицето на лидера си Орхан Исмаилов, е уведомила Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, че води преговори с явяване на изборите заедно с ДОСТ на Лютви Местан. Двете партии са с близка идеология, разчитат на етнически вот и се смята, че са твърде близки до Турция и нейния президент Реджеп Тайип Ердоган.

Това значи, че НПСД не може да остане в рамките на Блока и да участва в общото явяване на изборите, обяви говорителят на Реформаторите Петър Москов. По думите му, ако това е окончателното решение на партия НПСД на предстоящия им форум, то пътищата с РБ се разделят.


„Г-н Местан, хората около него и партия ДОСТ не се различават много от модела на ДПС. Нашето убеждение е, че българската политика трябва да се кове в българския парламент, а не в чужд. Имаме съмнения, че това се случва по отношение на партия ДОСТ. Второ – не можем да сътрудничим с партии, в чиито ръководни органи има сътрудници на бившата Държавна сигурност“, обясни Москов.

По думите му ако някой не може да заяви категорично, че идеологии и структури, унижавали човека, са „ултимативно зло“, то нямат място в РБ. Бившият здравен министър все пак благодари на лидера на НПСД Орхан Исмаилов за коректния тон и подход и цивилизования разговор.


Попитан за отношението към утрешната национална сбирка на „Нова република“, Москов повтори, че РБ е за обединено дясно. „Нямате ли умора от това на всеки 2 или 3 седмици да се появява нова партия, а от това реално да не настъпва никаква промяна?“, попита риторично той.

Москов декларира още, че РБ ще се яви на изборите „различен и разширен“ и това щяло да се види скоро.

Коментари: 0