Първа премиерска оставка заради \"Панамагейт\"

Документите продължават да разкриват тайните на световните лидери

Първа премиерска оставка заради \

Премиерът на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон подаде оставка от поста министър-председател, заради връзките му с офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови.

„Панамагейт“ разкрива, че през 2007 г. Гунлаугсон и съпругата му са закупили офшорна компания на име Wintris. Делът на премиера на Исландия не е съобщен след изборите за парламент през 2009 година и осем месеца по-късно той продава дяловете си на жена си за 1 долар.

Активите на компанията се оценяват на 500 млн. крони (около 4 млн. долара по сегашния курс).

Интернет петиция с искане за оставката на ръководителя на правителството в рамките на няколко дни, бе подписана от почти 30 хиляди. души, като в същото време страната е с население от 330 хиляди души. Хиляди демонстрираха срещу премиера пред парламента на Исландия в понеделник.

Основните претенции на обикновените исландци са, че главата на правителството и семейството му, без да обявят, че официално притежават значителни активи в чужбина, независимо от факта, че в Исландия от 2008 г., има строги мерки за валутната регулация и ограничения върху вноса и износа на капитал. Тези мерки бяха въведени, за да се предотврати хиперинфлацията на исландската крона, след като банковия балон на страната се спука, поставяйки я на ръба на фалита.

Има слухове, че Гунлаугсон ще бъде наследен от земеделския министър на Исландия.

Коментари: 0