Първанов: АЕЦ \"Белене\" ще е по-евтина от всички европроекти

Според лидера на АБВ централата ще произвежда евтин ток

Първанов: АЕЦ \
336 ~ 2 мин. четене
 енергетиката АБВ не е априори против всичко, а ясно казваме какво трябва да се случи. Когато става дума за големите енергийни проекти, няма защо да се делим, както не се делят в Гърция, в Западна Европа", коментира пред БНТ лидерът на АБВ Георги Първанов. 

Според него очаквано е да платим нещо, което сме си поръчали. Въпросът бил дали да обикаляме света и да продаваме реактори втора ръка като "нафтова печка" или да се хванем и да си реализираме проекта "Белене".

Първанов подчерта още веднъж, че е важно страната ни да има нова ядрена централа, защото Ердоган и Путин, освен че се договарят за "Турски поток", ще реализират проект за турска ядрена централа, четири пъти по голяма от нашата. "Така в един момент може да започнем да купуваме от Румъния и Турция, вместо да задоволяваме с евтин ток нашите потребности", смята още лидерът на АБВ.

По-евтиният ток обаче зависел от преговарящите, които да договорят такива параметри, но според него българската централа ще е по-евтина от всички европейски проекти.

"Повече енергийни проекти - газови и АЕЦ, означава да ни пазят големите", смята Първанов и допълни, че в "Южен поток" са се намесили частни корпоративни и дори лични интереси, създали нездрава среда, които е добре да станат ясни. 

Затова той настоява да се направи опит да се възобнови този проект и призова премиера Бойко Борисов да отиде в Москва за среща с президента Владимир Путин, както направи президентът на Турция Ердоган.

Лидерът на АБВ е скептичен към реализацията на проекта за газов хъб "Балкан", който според него можело да се случи, ако "Южен поток" и газопроводът "Набуко" бяха реализирани, но не и сега.
Подкрепи Economic.bg