Първанов: Нямам амбиции да съм президент или премиер

Лидерът на АБВ иска да е обединител на левицата

Първанов: Нямам амбиции да съм президент или премиер

Нямам амбиции да бъда отново президент или да ставам премиер. Това заяви лидерът на партия АБВ Георги Първанов.

„В президентската институция повече не мога да постигна от двата успешни мандата. Ако имахме президентска република , може би щях да се позамисля, но при тези правомощия, мисля, че е по-добре да стоя отзад”, обясни той по bTV.

Първанов призна, че натурата му не отговаря на премиерския пост. „Аз съм по-съзерцателен, амбицията ми е да съм повече стратег, отколкото да тичам по оперативните задачи. Затова сега политическото лидерство, което има много оперативност, ми тежи, не го крия, но ,слава Богу, имам добър екип”, каза Първанов.

Лидерът на АБВ не скри, че да е бъде обединител на левицата е една от целите, които са постоянни за неговия политически път.

Причината за провала на преговорите между БСП и АБВ за обща президентска кандидатура е външна за двете партии, коментира Първанов.

"Повече от това накъде да миря егото си, не искам нищо, изтеглихме нашите кандидатури, изтеглихме Ивайло Калфин, който е най-добрият”, допълни той.

Смятахме, че можем да спечелим изборите със силна коалиция, сега ще се опитаме да ги спечелим със силна кандидатура, каза още Първанов.

Той изтъкна и качествата на кандидата на АБВ Ивайло Калфин пред този на БСП – ген. Румен Радев.

„Да видим дипломатическите умения на Калфин и Радев. Калфин не би могъл да се качи на МиГ-29, но има ли по-добър държавник? Той беше най-добрият евродепутат”, изреди Първанов.

Според него Татяна Дончева, която също влезе в президентската надпревара, е добър политик, силен юрист и един от най-силните депутати, но в сравнение с Калфин губи доста.

Първанов разкритикува и държавния глава Росен Плевнелиев. „Най-тежкият грях на Плевнелиев е, че разделяше нацията през цялото време на красиви, умни и добри и на останалите. Външната политика беше непредизвикано провокативна към едни, в това чило и Русия”, смята Първанов.

Във връзка с кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, той коментира, че самото противоречиво говорене на правителството, съмнението, което изразяват, обезценява кандидатурата и намалява  шансовете й.

Няма такава външна политика. Трябва да си понесат последиците, които я правят – външният министър, посланиците, подчерта Първанов. Той даде пример с лидерите на Словакия и Словения, които водят своите кандидати навсякъде по света, за да ги представят.

Според него Кристалина Георгиева няма никакъв шанс.

Коментари: 0