Метрото до „Красно село“ ще е готово до следващата есен

Има големи трудности при изпълнението на проекта на третата линия на метрото, заяви инж. Стоян Братоев

Метрото до „Красно село“ ще е готово до следващата есен

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева

Проектът за развитие на столичното метро е пример за изпълнение на европейски проект. Той е съвместен проект, който се финансира по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура", която се управлява от Министерството на транспорта. Графикът се изпълнява и проектът се развива по план. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти днес по време на проверка на проекта за разширение на метрото в София – Етап 1 от Линия 3.

На инспекцията присъстваха и министърът на транспорта Росен Желязков, зам.-кмета по транспорт на столицата Евгени Крусев и директорът на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев.

Фандъкова уточни, че през следващата есен столичани трябва да се радват на първата част от третата линия на метрото. „Очаква се третият лъч на метрото да обслужва 130 хил. души дневно“, допълни кметът на столицата.

„76% от дейностите по Етап 1 на Линия 3 на метрото са изпълнени, а на участъците, където е преминала тунелопробивната машина, изпълнението надхвърля 80%“, обясни Фандъкова. По нейни думи машината е изработена специално за столицата поради тежките условия и трудностите по трасето, като на ден тя преминава между 15 и 20 метра.

„Заради необходимостта машината да премине под линиите на първия лъч на метрото и с оглед на сигурността на гражданите, спираме движението на влаковете в петък през нощта между „Сердика“ и Национален стадион „Васил Левски“ като в този участък ще пуснем автобуси“, обясни столичният кмет. Движението между тези станции ще бъде възстановено в понеделник преди старта на работния ден.

Част от проекта на метрото е и изграждането на депо „Земляне“, като се очаква то да бъде готово до края на годината. Фандъкова представи 9 от 20-те метровлака, които ще влязат в експлоатация от следващата година.

Първите готови спирки

След година се очаква да бъдат пуснати в експлоатация първите 5 спирки от третата линия на метрото, от „Патриарха“ до „Красно село“. Това каза директорът на столичното метро инж. Стоян Братоев. „В края на 2019 г. ще бъдат готови следващите 5 спирки от „Владимир Вазов“ до „Орлов мост“, а последните 5 от „Красно село“ до „Горна баня“, където ще има и съвместна жп спирка за Перник – в началото на 2020 г.“, уточни Братоев.

Според директора на метрото изпълнението на проекта за третия лъч е съпроводено с много трудности. „Три километра от линията на метрото минават реки“, посочи той и подчерта, че независимо какви са условията, работата ще бъде свършена в срок.

Коментари: 0