Първият български сателит ще е в орбита до месец

BulgariaSat-1 ще бъде изстрелян с ракета „Фалкон 9“ на компанията SpaseX

Първият български сателит ще е в орбита до месец
2447 ~ 2 мин. четене
Първият български комуникационен сателит BulgariaSat-1 ще бъде изстрелян в орбита на Земята в средата на юни. Това бе потвърдено от изпълнителния директор на компанията инвеститор "България Сат“ Максим Запрянов. Сателитът ще бъде изстрелян от космодрума Кейп Канаверал във Флорида с ракета „Фалкон 9“ на компанията SpaseX.

“Първата степен на ракетата-носител „Фалкон 9“, която ще изведе нашия сателит в космоса, е същата, която се приземи успешно на платформа в Тихия океан на 14 януари. Ракетата за многократно използване е революция в космическите технологии и е шанс за по-малки държави и компании да имат собствени сателити”, обясни Максим Заяков. “Илон Мъск и екипът на SpaceX показаха, че хора като тях скъсяват разстоянието и времето за достигане до ново качество на живот чрез достъп до високоразвити технологии. А това е шанс и за България да се фокусира навреме към развитието на нови за нас аспекти на космическата индустрия“, добавя той.

Кампанията по подготовката на изстрелването ще отнеме около месец, което включва дейности по подготвителни тестове, зареждане с гориво, сглобяване към ракетата. Български екип инженери работи на място в САЩ по всички етапи на проекта, включително подготовката за изстрелване и орбиталните тестове. След самото изстрелване сателитът трябва да достигне своята орбитална позиция, а от Земята ще се извършат тестове и настройки в рамките на около месец след позиционирането му и преди да започне същинското му функциониране.

Сателитът премина всички тестове и изпитания, доказващи, че може да работи безупречно в космическите условия на геостационарната орбита на 36 000 км над земята, където температурните амплитуди варират от –170 до +125 градуса по Целзий и всяка апаратура е подложена на силна радиация.

46% от капацитета на сателита ще се използва от собствени компании на българския и сръбския пазар, на който Булсатком също оперира. Преките ползи за потребителите ще се изразят в повече и по-добри услуги на по-добри пакетни цени, съобщиха още от компанията.

Достигането от идейния проект, през финансиране, производство и предстоящото изстрелване отне близо 12 години.  Подобен проект е изключително технологично, финансово и чисто човешко предизвикателство, отбеляза Максим Заяков.

Българският сателит има 15 години гарантиран живот по договор, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години, което означава, че практически функционирането му е обезпечено за следващите 20 години.
Подкрепи Economic.bg