Първото парламентарно събитие от Европредседателството: Звънци, легенди и гостоприемство

Получихме широка европейска подкрепа за приоритетите, особено за осигуряването на европейска перспектива пред Западните Балкани

Първото парламентарно събитие от Европредседателството: Звънци, легенди и гостоприемство
Автор: Вероника Тонева
В мразовития понеделник на 22 януари в Националния дворец на културата (НДК) се проведе първото парламентарно събитие в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Влошената метеорологична обстановка не попречи на ентусиазираните журналисти да нахлуят в НДК и след тежки проверки да отразят срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите в ЕС или по-кратко казано – Председателският КОСАК.

Ключовите моменти на заседанието бяха няколко. Разбира се, неизменно до тях бе и копието на парламентарния звънец, с който нашият парламент истински се гордее. Разбрахме го, защото чухме няколко пъти за него, а звукът му кънтеше дори в приветливия, крайно обширен пресцентър на НДК.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри събитието. Звънец.

Кристиан Вигенин, председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание на Република България, подобно на Доналд Туск, чиято реч по време на откриването на Българското председателство остана в сърцата на българите – къде хвалена, къде хулена, се „подпря“ на славното ни минало. Далечно минало, но все пак славно. Не бе пропусната легендата за хан Кубрат, неговите синове и снопът стрели, която онагледи девиза на Председателството „Съединението прави силата“.

Не знам дали чужденците ни разбраха, дано ние поне да се разберем. Но ако съдим по 5-те часа безсмислени и дори обидни за Народното събрание приказки, изговорени при обсъждането на вота на недоверие към правителството на 23 януари – една изключително важна конституционна норма, сме далеч от завета на хан Кубрат.

„Нуждаем се от сила и решимост, за да може Европейският съюз да отговори на очакванията на гражданите“, бяха част от думите на Вигенин. Звънец.

Приоритетите на Българското председателство бяха представени за сетен път от министъра на Председателството Лиляна Павлова. Звънец.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се вълнува за това гражданите да се включват пълноценно в развитието и решенията за бъдещето на Европа. „Дали равнодушието е вече наша диагноза?“ Този въпрос запомних аз от речта на вицепрезидента. И мога да попитам: Дали гражданите могат да разберат на достъпен за тях език това, за което се говори на такъв тип заседания? Звънец.

В заседанието редица европейски делегати благодариха за прекрасната вечеря, която любезните домакини са им осигурили. Не може да е нямало любимите на Жан-Клод Юнкер шопска салата и луканка. Със сигурност ще останем в сърцата на европейците с гостоприемството и красивата снежна София. Тук нямаше звънец.

И сега по-сериозно. Получихме широка европейска подкрепа за приоритетите на Председателството, особено за осигуряването на европейска перспектива пред страните в Западните Балкани. В дискусията се разбра още, че очакванията към Българското председателство са големи и се гледа с оптимизъм към реален напредък в тези предстоящи 6 месеца. Вигенин обобщи по време на пресконференцията, че „обединението на Европа няма да бъде завършено, докато регионът на Западните Балкани не стане част от Европейския съюз“.

На КОСАК се стигна и до идеята за създаване на работна група, която ще бъде председателствана от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, и която ще направи преглед на политиките и ще прецени кое може да бъде постигнато на европейско, национално и регионално равнище.

От българска страна дойде и идеята за създаване на още една работна група, в помощ на първата, която ще включва по двама представители на парламенти на европейските държави. Те ще решават кое може да бъде подобрено за гражданите още на национално ниво. Звънец и край на първото парламентарно заседание от календара на Българското председателство.
Коментари: 0