Пътниците на Ryanair намаляха с 99.6%, на Wizz Air - с 97.6%

Авиокомпаниите се разминават в прогнозите си за май

Пътниците на Ryanair намаляха с 99.6%, на Wizz Air - с 97.6%

Снимка: Unsplash

1672 ~ 1 мин. четене

Най-голямата европейска бюджетна авиокомпания Ryanair отчете 99.6% понижение в броя на пътниците през април, а по-малкият нискотарифен превозвач Wizz Air заяви, че спадът при него е 97.6%. Причината за негативните рекорди са мерките за борба с разпространяването на коронавирусната пандемия, пише Reuters.

През изминалия месец Ryanair е имала общо 40 000 клиенти в сравнение с 13.5 милиона за същия месец на 2019 г. Превозвачът сподели, че очаква тази тенденция да продължи и през май и юни поради действащите ограничения за пътуванията, които парламентите по цял свят са наложили.

През април Wizz Air е превозила 78 389 човека, като за същия месец на предходната година те са били 3.3 милиона. Авиокомпанията коментира, че очаква статистиката да се подобри през този месец, тъй като това е една от първите европейски авиокомпании, които възобновиха търговските маршрути от Лондон и Виена на 1 май.

Превозвачът също така заяви, че новите полети между Абу Даби и Източна Европа ще започнат да се изпълняват по-скоро в сравнение с първоначалните прогнози.

Междувременно правителствата се опитват да осигурят ликвидност за авиокомпаниите и да смекчат икономическия шок от COVID-19. Lufthansa се надява, че преговорите с германското правителство за отпускане на спасителна помощ могат да приключат скоро и да получи 10 млрд. евро, като държавата ще вземе дял в компанията. Air France вече получи разрешение от ЕС да й бъде дадена държавна помощ в размер на 7 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg