Паундът поевтинява след решението за отлагане на Brexit

Британската валута отстъпи рязко от високите стойности спрямо еврото, които отбеляза тази седмица

Паундът поевтинява след решението за отлагане на Brexit

Снимка: Pixabay

Британският паунд поевтинява след решението на Лондон да поиска от ЕС отлагане на Brexit. Снощи парламентът на Обединеното кралство гласува страната да поиска отлагане на Brexit, но да не провежда втори референдум за членството в ЕС.

Към 10 ч. българско време поевтиняването на британската валута спрямо еврото е с близо 0.5%, а спрямо долара – с около 0.3%. Така паундът започва уверено да се отдалечава от високите стойноти, които отбеляза през последните дни след гласуването в Лондон, че няма да се реализира излизане от ЕС без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“).

Британските народни представители гласуваха, ако до 20 март 2019 г. не ратифицират договореното от Тереза Мей споразумение за Brexit с ЕС, Лондон да поиска от Брюксел отлагане на Brexit до 30 юни, за да се приеме необходимото законодателство, за въвеждането на споразумението. Ако пък до 20 март тази година депутатите откажат да ратифицират споразумението за Brexit, Европейският съвет на следващата си среща на 21 март ще има право поиска от Лондон ясна причина защо е необходимо отлагане на Brexit и докога. Ако излизането на Великобритания от ЕС бъде отложено след 30 юни, то през май Кралството ще трябва да проведе избори за европейски депутати.

Вероятната причина за днешното поевтиняване на британската валута може да са опасения у инвеститорите, че британските депутати ще гласуват за отлагане на излизането от Европейския съюз – ход, който не би дал решение на ситуацията около Brexit, а единствено би продължил патовата ситуация, в която Лондон иска нови отстъпки от Брюксел по споразумението за Brexit, а Брюксел отказва да направи каквито и да било компромиси.

Американската телевизия CNBC отбелязва, че въпреки понижението си на фона на големите скокове през отиващата си седмица, британската лира остава на път да достигне най-високата си стойност спрямо долара от седем седмици насам.

Коментари: 0