Пазарът на електромобили расте в цяла Европа

По пътищата на Стария континент вече се движат над 1 млн. електрически коли

Пазарът на електромобили расте в цяла Европа

Снимка: Pixabay

По пътищата на Европа вече се движат над 1 млн. електрически автомобила, показват данните на шведската изследователска компания EV-Volumes. През първото полугодие на 2018 г. ръстове се наблюдават на всички пазари, като при някои от по-малките има скокове с по 100% спрямо същия период на 2017 г.

Прогнозата на EV-Volumes е, че през цялата 2018 г. на пазара ще бъдат пуснати общо 430 000 електрически превозни средства, а общият им брой ще достигне 1.35 млн. броя. Така пазарният дял на този тип коли в Европа ще достигне 2.35%.

С най-голям принос към растежа на е-автомобилите е германския пазар. Анализаторите очакват през 2018 г. повишението да бъде 52%. Това е значително под постигнатите 100% през миналата година, но все пак е значително нарастване, тъй като нарастват и самите обеми на пазара. Норвегия е вторият най-бързо растящ пазар (37%).

Анализаторите посочват, че причините да се постигнат тези ръстове са по-ниските данъци, по-малките оперативни разходи и развитието на зарядната инфраструктура.

Коментари: 0