Пазарите реагираха позитивно на избегнатите нови избори в Италия

Цената на американския петрол продължи да пада

Пазарите реагираха позитивно на избегнатите нови избори в Италия

Снимка: БТА

През последния ден от седмицата бяха публикувани много по-добри от очакваните данни за работната сила в САЩ, което беше катализатор на силен ръст на водещите световни индекси. Щатската икономика е добавила 223 хил. нови работни места, след като анализаторите са очаквали повишение с 188 хил.

Dow Jones се изкачи с 219.37 пункта, а акциите на Goldman Sachs с 1.1%. Широкият индекс S&P 500 добави 1.1 на сто, като най-добре се представиха технологичният и финансовият сектор. Поскъпването на технологичните компании Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet повишиха стойността на съставния индекса Nasdaq с 1.5% до 7554.33.

В Европа също се усещаха позитивните настроения, след като партиите в Италия предотвратиха  предсрочни избори, а испанският лидер беше свален от власт и заменен. Индексът DAX напредна с близо процент, като в края на деня завърши при резултат от 12604.89 пункта, докато лондонският FTSE 100 добави 0.31 на сто до 7678.20 пункта.

След силните икономически данни за щатската икономика, доларът взе надмощие над повечето си конкуренти и доведе по поевтиняване на златото. Ценният метал изгуби 0.39% до цена от 1293.12 долара за тройунция, докато среброто поевтиня до $16.39. Цената на петрола също претърпя загуба, след като за втора седмица се забелязва поевтиняване на суровината, в резултат на високото производство на САЩ, което започва да се доближава до това на Русия. В края на деня петролът се търгуваше за 65.73 долара за барел, докато сортът Брент поевтиня с 1.30% до $76.57.

Икономически данни

Едно от основните окономически събития през деня е са данните за индекса на бизнес активността в строителсния сектор във Великобритания, които ще бъдат публикувани в 11:30 часа. Когато стойносттите на индекса са над 50 това се разбира като разрастване на строителния сектор, докато по-малките стойности от 50 показват остслабване на строителството и може да се изпозва като изпреварващ индикатор за състоянието на икономиката.

Petrobras

Акциите на компанията претърпяха сериозен спад, след като изненадващо главният изпълнителен директор на петролната компания подаде оставка. Сътресенията в компанията може да повлекат цената ди стойности около 8.50, където се намира силно ниво на подкрепа. При стабилизиране на компанията и възстановяване на възходящия тренд може да влезем в дълга позиция при поскъпване над $12.50 с цел цена от $20.

EUR/USD

Силният долар в края на седмицата понижи цената на еврото и изпрати котировките на валутната двойка под линията на съпротива на локалния канал. Очакваме единната валута да засили позициите си и да възстанови възходящото движение от 30 май. Подходящо ниво за покупка е при пробив над горната линия на канала, а по предпазливите може да изчакат пробив над 1.17, при който трябва да имаме възходящо пресичане на индикатора Стохастик, който ще даде допълнителна сила на движението.

XAG/USD

Среброто не е от най-атрактивните инструменти за търговия, като се има предвид движението в рейндж  около 16.50 долара. Въпреки това добра възможност за покупка е тест на зоната на подкрепа при $16 със стоп около 15.20 и първа цел $17, като част от позицията може да се остави при пробив на линията на съпротива. По-консервативните инвеститори може да купят от метала при пробив на линията на съпротива и поскъпване над $17.70.

Nasdaq

На графиката се наблюдава, че всяко възходящо пресичане на индикатора Стохастик дава силен възходящ импулс на индекса, което го насочва към линията на съпротива. Въпреки високите стойности на индекса очакваме достигане до 7250, преди да се наблюдава отслабване на движението и евентуална корекция.

...

...

Коментари: 0