Пазарите с ръст преди приближаващите заседания на централните банки

Oсновните метали показват признаци за стабилизиране

Пазарите с ръст преди приближаващите заседания на централните банки

·  Цените на основните метали показват признаци за стабилизиране

·  Суровият петрол е във фокуса на внимание тази седмица поради заседанието на ОПЕК в петък

·  Динамика при цената на златото, среброто с добри резултати

 Валутен пазар

Доларът отстъпи спрямо основните валути, след публикуваните данни за бес активността в производствения сектор, които се оказаха най-слабите от 2009 г. Еврото успя да поскъпне на фона на отслабващия долар, както и от силата на последните данни, идващи от еврозоната. В четвъртък ще се проведе заседанието на ЕЦБ.

USD/JPY падна до 122.65. Спекулантите закриваха дългите си позиции по двойката. Но движението е спекулативно действие, поради което валутната двойка се насочи обратно към 123.20.

Данните за брутният вътрешен продукт на Канада не оправдаха очакванията на икономистите. В резултат канадския долар отстъпи спрямо щатската валута до 1.3365.

След приключването на заседанието на МВФ, волатилността при USD/CNH  отбеляза понижение. При AUD/USD тя също спадна – с около 0.6-0.7%, след като на заседанието на австралийската централна банка стана ясно, че институцията ще остави основният лихвен процент без промяна.

Суровини

Златото реализира ръст от 0.41% след силната американска сесия от предходния ден. Благородният метал получи и подкрепа от по-слабия долар. Щатската валута се понижи след публикуваните негативни данни за бизнес активността в производствения сектор на САЩ.

Среброто успя да се задържи над ключовата подкрепа на 13.90. Металът поскъпна с 0.77 на сто до 14.22 долара за тройунция, повлиян от същите фактори като при златото.

Платината продължи с възходящото си движение. Увеличението тук бе с 0.7% до 840 долара.

Медта отбеляза втори пореден ден на нарастване след като китайските металургични предприятия се съгласиха да намалят обема на добивите с цел да се ограничи свръхпредлагането.

Суровият петрол се търгуваше на нива около 41.70 долара за барел. Инвеститорите са в очакване на 168-мата среща на ОПЕК в петък.

Капиталови пазари

Фондовите пазари показаха смесени резултати при вчерашната търговия въпреки публикуваните положителни данни за безработицата в Еврозоната, според които тя пада до 10.7%. Предварителните прогнози на икономистите бяха за 10.8%.

Борсовите индекси отвъд океана затвориха близо до дневните върхове. Индекса S&P 500 приключи търговската сесия над психологическото ниво от 2100 пункта. Dow Jones и Nasdaq отбелязаха повишение съответно с 0.95% и 0.93%.


Отдел „Анализи валутни пазари“, Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0