Пазарите са изправени пред седмици на несигурност заради Омикрон

Динамиката на капиталовата сцена зависи от лабораториите по света

Пазарите са изправени пред седмици на несигурност заради Омикрон

Снимка: БТА

896 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Съдбата на глобалните пазари поне отчасти в момента зависи от лабораториите по света, които изследват новия COVID вариант Омикрон. Това потенциално оставя инвеститорите пред седмици на несигурност в очакване на отговори. Вариантът, открит в Африка, бе описан като силно тревожен и вече доведе до международни забрани за пътуване. Учените анализират дали може да пробие ваксините и как симптомите му се различават от настоящите щамове. Производителят на ваксини BioNTech SE очаква първите данни в рамките на две седмици - първоначални констатации, които ще помогнат да се определи дали предстои мимолетен страх или по-голям удар за възстановяването на световната икономика.

Уплашените инвеститори избягаха от акциите по целия свят в петък и се стичаха в убежища като държавни облигации, тъй като волатилността нарасна. Прозорецът за по-голяма яснота относно Омикрон може да бъде от две до осем седмици, през които търсенето на по-рискови активи може да бъде ударено, според стратезите на Citigroup Inc.

Най-малкото, волатилността ще бъде по-висока през следващите две седмици“, каза Питър Березин, главен глобален стратег в BCA Research Inc. Акциите могат да паднат още, но спад от повече от 10% е възможност за покупка, добави той.

Глобалните акции паднаха до най-ниското ниво от средата на октомври в петък, петролът загуби 13%, а доходността на 10-годишните облигации на САЩ спадна най-много от първите месеци на пандемията. Спекулативни активи като биткойн се оттеглиха, оставяйки най-голямата криптовалута в света с около 20% отстъпка от рекорда от 10 ноември.

Търговците също така намалиха залозите за по-строга парична политика за борба с инфлацията - което беше доминиращата тема на фона на очакванията, че най-лошото от пандемията е приключило. Така какво означава Омикрон за икономическия растеж и инфлация остава мъгла.

Инфлацията може да има кратка почивка поради по-ниските цени на енергията, но блокирането допринася за ограниченията на предлагането, докато потребителското търсене в САЩ не намалява“, каза Бен Емънс, глобален макростратег в Medley Global Advisors LLC.

На фона на несигурността, инвеститорите, които седят на солидни печалби от началото на годината с наближаването на Коледа, може да се изкушат да заложат някои печалби. Друга възможност е предпочитание за акции в сферата на работа и престой вкъщи, докато не се появят повече данни за Омикрон, каза Райън Джейкъб от Jacob Asset Management.

Големи промени в портфолиото вероятно не са необходими, ако се приеме, че съществуващите ваксини остават ефективни и че Омикрон не е по-зловреден от другите щамове, пише Goldman Sachs Group Inc. в бележка.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg