Пазарите са в очакване на президентския дебат в САЩ

Основните индекси са напът да затворят исторически слабия месец за пазарите на червена територия

Пазарите са в очакване на президентския дебат в САЩ

Акциите поскъпнаха рязко в понеделник. Уолстрийт надгради силните повишения от предходната сесия на фона на надеждата за нова и финансови стимули в САЩ. Настроението на инвеститорите беше приповдигнато от председателя на Белия дом, Нанси Пелоси, която заяви, че сделката за новия пакет стимули за справяне с пандемията остава на масата. Банковият сектор допринесе за част положителните движения в индексите, след като JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs скочиха с над 2%.

Въпреки положителните движения от началото на седмицата, основните индекси са на път да затворят исторически слабият месец за пазарите на червена територия. Dow Jones и S&P 500 са паднали с близо 3% и 4.3% от началото на месеца, докато NASDAQ се понижи с 5.6%. През изминалата сесия индексите скочиха с близо 1.5%. Европейските акции затвориха сесията с 2% по-високо.

Цените на петрола нараснаха в понеделник заедно с акциите, но нарастващите случаи на COVID-19 породиха опасения на пазарите относно търсенето на горива и попречиха на фючърсните контракти на WTI да се повишат. Златото поскъпна в понеделник, изтривайки по-ранните загуби, тъй като доларът отстъпи от двумесечния връх в очакване на президентските дебати в САЩ.

Акценти днес

Дебати – САЩ

Акцентът за деня ще падне върху дебатите преди президентските избори в САЩ. Президентът Доналд Тръмп се изправя срещу опонента си в изборите, бившият вицепрезидент Джо Байдън, в първия от три дебата. Очакванията са и двамата да се изправят пред въпроси на много теми, включително здравната политика на страната по времето на COVID-19, националната сигурност и имиграцията.

Инструмент на фокус - Renault

Френският производител на коли направи няколко неуспешни опита за пробив на нивото на съпротива около 25.93. Цената отново отскочи от възходящата тренд линия, след като линиите на бавния Стохастик успяха да се пресекат, давайки ни сигнал за край на низходящото движение. Очакваме Цената успешно да пробие 50 SMA, която вече се явява ниво на съпротива след успешния пробив на пълзящата средна средата на септември.

USD/JPY

Валутната двойка успя да отскочи от ниво на подкрепа образувано от предходен връх. Цената образува тренд обръщащ модел двойно дъно, като допълнителен сигнал за поскъпване във валутната двойка получихме от пресичането на линиите на бавния Стохастик. Очакванията ни са възходящото движение да бъде ограничено от 50 периодната проста пълзяща средна.

US Crude

Договорите за разлика върху най-близкият фючърсен контракт на WTI образуваха възходящ тренд. Последният възходящ импулс беше ограничен от зоната на съпротива, образувана от предходно дъно и 100 периодната проста пълзяща средна. Силна седмица за американския долар също задържа цените на петрола под зоната на съпротива, но въпреки това цената не успя да се понижи под възходящата тренд линия.

 US 30 Wall Street

Договорите за разлика върху индекса направиха две поредни силни сесии, като общо през тях успяха да се покачи с около 3%. Линиите на бавния Стохастик успяха да се пресекат, давайки ни сигнал за възходящо движение. Цената се намира около нивото на Фибоначи 32.8, което съвпада с низходящата тренд линия. Въпреки сигналите за навлизане в дълга позиция, дебатът между Доналд Тръмп и Джо Байдън днес може да окаже силно влияние върху посоката на движение.

Коментари: 0