Пазарни трусове Made in China

През следващата седмица ситуацията ще се влоши, което предполага ръст на златото

Бисер Манолов:

Пазарни трусове Made in China
212 ~ 2 мин. четене
Автор: Бисер Манолов

През първата работна седмица от новата година финансовите пазари преминаха през сериозни трусове с произход "Made in China". За по-малко от седмица търговските сесии на фондовата борса в Китай бяха прекратени два пъти поради масови разпродажби на акции довели до спад на основния индекс с повече от 7%. 

Всичко започна след публикуване да данните за активността в производствения сектор за последния месец на изминалата 2015 година. Бе отбелязан пореден неочакван спад в производството, което накара местните търговци на акции на натискат бутона "продавай" до изнемогване. 

Допълнително напрежение наля продължаващата обезценка на китайската валута. Ренминбито, както я наричат жаргонно валутните търговци, влезе в цикъл на свободно падане. 

Бих желал да отбележа, че има съществена разлика между официалния курс и така наречения "офшорен" курс. Офшорният курс може да бъде определен като курс на юана извън Китай. Нивото на обезценка достигна до 6.80 юана за долар, докато при официалния курс нивото бе 6.55 юана за долар. 

За да спрат паниката на фондовия пазар, китайските власти изляха около 20 млрд. долара, но уви това беше както недостатъчно, така и неефективно. След тази интервенция търговците на финансови инструменти получиха още едно доказателство, че нещата не са наред и паниката нарасна. 

Това състояние на китайската фондова борса бързо се разпространи из борсите по цял свят. Европа и САЩ потънаха в червено. От цялата ситуация „се възползва“ единствено златото, което достигна нивото от 1100 долара за тройунция в статута му на "спасителен актив". 

Очакванията ми са, че през следващата седмица ситуацията ще се влоши, което предполага, че цената на жълтия метал ще продължава да се качва.

Подкрепи Economic.bg