Пекин „моли“ китайски компании да купуват активи от Evergrande

Комунистическата власт в Китай не желае да се намесва с директна държавна помощ за „китайския Lehman Brothers“

Пекин „моли“ китайски компании да купуват активи от Evergrande

Снимка: БТА

2258 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
„Китайският Lehman Brothers“

Пекин насърчава държавните и подкрепяните от правителството компании, като China Vanke Co Ltd, да купят част от активите на борещата се за оцеляване China Evergrande Group, казват пред Reuters хора, запознати с въпроса. Имотният гигант, който заради свръхзадлъжнялост е напът да се превърне в „китайския Lehman Brothers“.

Evergrande, натрупал 305 млрд. долара задължения, е на ръба на колапса. Но е малко вероятно централното правителство да се намеси директно със спасителна програма, за да разреши кризата, според шестима души, включително четирима в правителствените и регулаторните органи. Властите се надяват обаче, че покупките на активи ще предотвратят или поне ще смекчат всякакви социални вълнения, които биха могли да възникнат, ако Evergrande фалира.

Няколко държавни предприятия вече са извършили надлежна проверка на активите в южния китайски град Гуанджоу, каза един от източниците.

Guangzhou City Construction Investment Group е близо до придобиването на футболния стадион на Evergrande, на който играе ФК „Гуанджоу“ и околните жилищни проекти. Очаква се това да струва около 12 млрд. юана (1.9 млрд. долара). Стадионът е проектиран да побира повече от 100 000 души, което го прави най-голямото място в света, построено за футбол.

Потенциалните купувачи на основните активи на Evergrande в Гуанджоу са „уредени“ с „политически и търговски съображения“, казва друг източник.

Evergrande и Guangzhou City Construction Investment Group не са отговорили веднага на исканията за коментар. Регулаторът на държавните активи – Комисията за надзор и администрация на държавните активи (SASAC), също не е отговорила веднага на исканията за коментар.

Vanke и China Jinmao Holdings са сред подкрепяните от правителството предприемачи, които са помолени да закупят активи от Evergrande, казаха източниците. China Resources Land също са помолени.

Строителните компании и държавните фирми са били уведомени пряко или косвено относно покупките на активи, казват източниците. Reuters не е успял веднага да установи настоящото състояние на повечето от тези дискусии.

Vanke, която е една трета собственост на държавния оператор на метрото в Шенжен, заяви през август, че е разговаряла с Evergrande за сътрудничество по различни проекти. Компанията не е отговорила  на искането за коментар относно състоянието на тези дискусии. Jinmao и China Resources Land също не са отговорили.

Evergrande пропусна да плати 83.5 млн. долара лихва на притежателите на офшорни облигации миналата седмица, а трябва да плати купон от 47.5 млн. долара в сряда.

Въпреки че очакванията са големи, че ще претърпи едно от най-големите преструктурирания в Китай, правителствените органи мълчат до голяма степен относно потенциала за спасяване или как биха могли да се справят с колапса на компанията.

Пекин обаче работи за ограничаване на рикошетното въздействие върху финансовата система от проблемите на Evergrande, като централната банка обеща в понеделник да защити потребителите, изложени на пазара на жилища, и да инжектира повече пари в банковата система.

Един от първите признаци на официално разследване на гиганта за недвижими имоти дойде тази седмица, когато финансовият регулатор на правителството на Шенжен заяви, че е започнало разследване на звено за управление на богатството на Evergrande.

Един човек, който е пряко запознат с участието на местните власти, каза, че местните власти са помолени да посредничат с подкрепяни от правителството групи и компании, за да могат да участват в реорганизацията и продажбите на Evergrande.

Всички действия, предприети от местните власти, ще зависят от степента на присъствие на Evergrande в тези райони и от местните финанси на тази конкретна провинция или град, казват източниците.

Те добавиха, че регулаторите първо ще оценят финансовото състояние на всички бизнеси на Evergrande, преди да предприемат каквото и да е действие по отношение на ликвидността му.

"Какъв комитет трябва да бъде създаден, е втора история; това зависи от състоянието на дълга", каза един регулаторен източник.

Подкрепи Economic.bg