„Пенсионноосигурително дружество Утре“ няма да стартира дейност

Промените в пенсионното законодателство са причина за отказа на компанията

„Пенсионноосигурително дружество Утре“ няма да стартира дейност
164 ~ 1 мин. четене

Неясното бъдеще на осигурителната система, неколкократното отлагане на мултифондовете и промените в таксите за пенсионните фондове, влезли в сила през този месец, са причините акционерите на „ПОД Утре“ АД да преосмислят стартирането на дейност за пенсионната компания. Решението на КФН от вчера да отнеме лиценза съвпада с намеренията на собствениците, съобщават от компанията.

Промените в пенсионното законодателство, започнали в края на миналата година и последвалите обсъждания, които доведоха до промяна на пенсионно-осигурителния модел, са основната причина компанията да се откаже да стартира дейност. Новоприетите законови поправки увеличават рисковете пред нови компании, които биха искали да предлагат тази услуга.

Замразената вноска за допълнителна пенсия (запазване на 5%, вместо увеличение до 7% от 2017-а година) допълнително оказва натиск върху ефективността на бизнес модела на дружеството и възможността да предлага по-добри услуги на осигурените лица.

Първоначалната идея за стартирането на „ПОД Утре“ АД беше да се създаде бутиков фонд за служителите и клиентите на компанията-основател, Изи Асет Мениджмънт, но наново пропадналата идея за въвеждане на различни рискови профили на пенсионните фондове, ограничават възможностите за индивидуални пенсионни решения. 

Компанията винаги се е стремяла да предлага най-точното решение на всеки един от своите клиенти, съобразено с личните им възможности и потребности. Ограничената гъвкавост на пенсионните компании не позволява натрупания опит да бъде пренесен и в осигуряването за пенсия, се казва още в съобщението на компанията.

Подкрепи Economic.bg