Пет изоставени дворци, които някога са били върхът на лукса

Пет изоставени дворци, които някога са били върхът на лукса

Снимка: Wikipedia

Първоначално тези дворци са били пищните домове на владетели или мечтаните творения на бизнес титани, които са ги построили, за да се чувстват като за кралски особи. Те се считали за върха на лукса по времето, когато са били построени. И до днес изглеждат като тъжни останки на романтична епоха.

Сега те се рушат и се разпадат.

Някои от тези дворци са реставрирани и дори служат като места за сватби. Други обаче остават недокоснати от години - сведени до страховито място, което може да покажете на хитова снимка за Instagram.

Вижте тези пет изоставени красиви дворци:

1. Замъкът Боудиъм, Източен Съсекс, Англия


Замъкът Боудиъм е построен през 1385 г. от рицар на Едуард III, който планирал да го използва като укрепено семейно имение. След като тази семейна линия изчезва, замъкът няколко пъти сменя собствениците си, докато в крайна сметка е оставен изоставен през 17-и век. Реставрационните работи започват едва през 1925 година.

Днес той е туристическа атракция в комплект с магазин за подаръци.

2. Джал Махал, Джайпур, Индия


Джал Махал е "плаващ" дворец насред изкуствено създадено езеро в Джайпур, Индия. В действителност четири нива на сградата са потопени под вода. Първоначално е построен през 16-и век като ловен дом за местните кралски жители. Сушите, язовирите и разширяването на езерото допринасят за евентуалното потъване на двореца век след построяването му.

Днес се носят слухове за планове за превръщането на потъналите дворцови руини в ресторант.

3. Дворецът Сан Суси в Хаити


Дворецът на Сан Саучи се намира в планините на северен Хаити и е завършен през 1813 г. Той е бил дом на крал Анри Кристоф до смъртта му през 1820 г. Той е бил наричан „Версай на Карибите“. Дворецът е бил непоправимо повреден при земетресение от 1842 година.

След като стои празен в продължение на един век, той е обявен за обект на световното наследство през 1982 г.

4. Замъкът Самецано, Италия


Изоставен дворец с 365 стаи на хълм, южно от Флоренция, Италия, построен през 1605 г. от испански благородник. Това е прочутият замък Самецано. В един момент той е бил собственост на прочутото семейство Медичи, а по-късно, след Втората световна война, дори е бил използван като луксозен хотел.

Замъкът Самецано е затворен и ефективно изоставен от 90-те години.

5. Замъкът Подгорецки, Лвов, Украйна


Замъкът Подгорецки (Pidhirtsi) е замък-крепост, който се намира в село Подгорци (Подхорче) в южна Украйна, в област Лвов.

Дворецът е проектиран от италианеца Андре дел'Аква през 17-и век като дом за полските военни командири. След това дворецът е превърнат в болница за болни от туберкулоза по време на Втората световна война. Малко след това е изоставен.

Сега служи като туристическа атракция.

Снимки Wikipedia

Коментари: 0