Пет стартиращи фирми отличени в Rinker's Challenge 2.0

Те са училище по хлебарство, ферма, предприятие за незрящи, работилница за ски и кариерен форум

Пет стартиращи фирми отличени в Rinker's Challenge 2.0
552 ~ 2 мин. четене

Петима са победителите в Rinker’s Challenge 2.0 - предизвикателство за стартиращи социални и традиционни предприемачи. Те спечелиха безвъзмездно стартово финансиране и едногодишна помощ от специалисти в сферата на маркетинга и финансите, осигурено от Център „Ринкър“ към Фондация „Помощ за благотворителността в България“.

До финала на предизвикателството стигнаха тринадсет проекта, които се бориха за фонд от 60 000 лева.

Ето и отличените:

„Братя Хлебари“. Те спечелиха 20 000 лева стартово финансиране за занаятчийско училище по хлебарство, сладкарство и ферментации и едногодишно менторство от икономическия експерт Жулиета Хубенова. Предприемачът - майсторът хлебар Пресиян Петров прие развълнуван чека и сподели колко силни са били конкурентните проекти. „Благодаря ви, че сложихте хляба в центъра на трапезата и че подкрепяте малкия бизнес и знаятчийството.“ – каза съдружникът му Мъгърдич Хулиян.

„BlindSpot“ – Фондация „Синергия”.  Те спечелиха 15 000 лева стартово финансиране за мобилна тъмна „стая“. Тяхното социално предприятие създава работни места за незрящи хора чрез организиране на събития, тийм билдинг и обучения в изостряща сетивата пълна тъмнина. Милена и Евгени: "Погледнете на света с други очи и до нови срещи в тъмното". Наградата бе връчена от Егберт Вурман, главен изпълнителен директор на ING Bank. През следващата година техен ментор ще бъде Емил Георгиев, DeConi България.

"Слънчевата ферма" спечели стартово финансиране от 10 000 лева за изграждане на условия  за детско и младежко образование във фермата в с. Тънково, Източните Родопи. Техен ментор ще бъде икономистът Станислав Георгиев. „Благодаря ви! Знайте, че много искаме да успеем, защото нашият успех е подкрепа и за нашите съселяни“ – каза Михаела Кирчева, собственик на фермата.

„Cloudnine“– Работилница за поръчкови висококачествени ски и сноуборд дъски. Влади, Милен, Мирослав спечелиха 10 000 лева стартово финансиране и едногодишна помощ от предприемача Николай Филипов. Те благодариха на семействата си, на обучителите и на конкурентните отбори: „Вие ни вдъхновявате!“.

Български кариерен форум с проекта си Innovate.me (Open Innovation Platform) спечели 5 000 лева стартово финансиране и едногодишна помощ от ментора Саша Безуханова, за да започнат изграждането на платформа, чрез която български студенти и професионалисти в чужбина ще решават казуси в помощ на  работодатели от България. "Въпреки че живеем в чужбина, аз и моите колеги всеки ден работим по проекти, свързани в България и се готвим едни ден да се завърнем“, каза Явор Гочев, преди да отлети за Копенхаген, където живее.

Подкрепи Economic.bg