Петкова: Държавата не може да се намеси между търговците на ток и бизнеса

Няма как да не ме притеснява, че от по-високата цена на тока ще поскъпнат и други продукти, добави тя

Петкова: Държавата не може да се намеси между търговците на ток и бизнеса

Държавата не може да се намеси в договорните отношенията между бизнеса и търговците на ток на свободния пазар. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по bTV по повод предстоящите протести на национално представените работодателски и синдикални организации срещу правителството заради високите цени на електроенергията.

„Както знаем договорът, е съглашение между две страни и няма как да бъде подписан, ако двете страни не са съгласни с него”, коментира Петкова. По думите ѝ търговците на електрическа енергия предлагат договори на бизнеса, които са на по-високи цени от миналогодишните.

На няколко пъти министърът категорично каза, че ако българският бизнес има данни или индикации за картелно споразумение между търговците на свободния пазар на ток, то незабавно да сезира Комисия за защита на конкуренцията (КЗК).

По данни на предприятията става дума за скок на цените на електроенергията за бизнеса между 30 и 60%. „Трудно ми е да кажа с колко се увеличава цената на тока за бизнеса, тъй като става въпрос за пряко договаряне между бизнеса и търговците на електрическа енергия”, отбеляза Петкова.

Тя подчерта, че електрическата енергия е стока като всяка друга и когато се търгува на свободния пазар, нейната цена зависи от търсенето и предлагането. Няма как да не ме притеснява, че от по-високата цена на тока ще поскъпнат и други продукти.

Петкова коментира и друга актуална тема бъдещето на АЕЦ „Белене”. Тя каза, че БАН има готовност да представи доклада за „Белене” в енергийната комисия на парламента. „В момента, в който от страна на парламента се инициира такава среща, от БАН ще бъдат на разположение, от Министерството на енергетиката, от БЕХ също ще бъдем там, ние сме готови за този дебат, той трябва да се проведе, за да може да се вземе най-доброто решение за България”, каза Петкова.

Тя каза, че правителството има намерение да обяви процедура , която да даде възможност на потенциални стратегически инвеститори да вземат участие в реализацията на този проект. „Това е  нашата визия и нашето желание в тази посока”. 

Коментари: 0