Петролът Brent премина границата от 40 долара

Цените растат с облекчаването на мерките срещу коронавируса, подхранващи надеждите за стимулиране на търсенето

Петролът Brent премина границата от 40 долара

Снимка: Unsplashed

524 ~ 2 мин. четене
Цените на петрола се повишиха във вторник, след като облекчаването на мерките за блокиране заради коронавируса в целия свят повишиха надеждите за бързо възстановяване на търсенето, макар че печалбите бяха ограничени, предава Ройтерс.

Фючърсите на суровия Brent се повишиха с 0,3%, или 14 цента към 04.35 GMT до 40,94 долара за барел. Договорът с референтен показател падна с 1,50 долара в понеделник, прекъсвайки седемдневна серия от печалби.

Междинните фючърси на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с 0,7%, или 26 цента, до $ 38,45 за барел, след като в понеделник паднаха с 1,36 долара.

„Тъй като Brent се държи много добре над 40 долара, между търговците се говори, че WTI скоро ще тества това ниво“, казва Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets.

Goldman Sachs също повиши прогнозите си за цената на петрола през 2020 г., като Brent вече се вижда на $40,40 за барел, а WTI - на $36 за барел.

Печалбите от вторник идват, след като Ню Йорк, най-силно засегнатият от епидемията от коронавирус американски щат, започна отново да се отваря за бизнес, след около три месеца блокировки, което потенциално стимулира търсенето на гориво.

Очаква се запасите на суров петрол и бензин в САЩ да паднат с 1,5 милиона барела и около 100 000 барела съответно през седмицата до 5 юни, показа предварителна анкета на Ройтерс.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и други производители - група, известна като ОПЕК +, в събота се съгласи с едномесечно удължаване до юли на рекордните съкращения от 9,7 милиона барела на ден в производството.

Въпреки това Саудитска Арабия заяви в понеделник, че кралството и неговите съюзници Кувейт и Обединените арабски емирства няма да удължат допълнителното намаление от 1,18 милиона барела дневно и през юли след решението на ОПЕК +.

Междувременно Националната петролна корпорация на Либия разпореди затварянето на нефтеното находище Шарара само часове след като операциите по техническото обслужване започнаха, когато „въоръжени сили“ влязоха в обекта.
Подкрепи Economic.bg