Петролът сорт Брент надхвърли 60 долара за барел

Фючърсите за американския WTI също се доближиха до тази граница

Петролът сорт Брент надхвърли 60 долара за барел
516 ~ 1 мин. четене
Цената на петролните фючърси на международния бенчмарков сорт Брент надхвърли 60 долара за барел заради данни, показващи по-голямо от очакваното свиване на запасите в САЩ. Поскъпването обаче е ограничено от продължаващите опасения за глобална икономическа рецесия, пише Reuters.

Към 9:40 ч. българско време фючърсите се търгуваха с 0.55% поскъпване на цена от 60.36 долара за барел, а тези за американския лек суров петрол (WTI) се продаваха с 0.36% поскъпване на цена от 56.34 долара за барел.

През миналата седмица запасите от суров петрол в САЩ са се понижили с 3.5 млн. барела до 439.8 млн. барела, показаха данни на Американския петролен институт. Анкетирани от Reuters анализатори са очаквали значително по-слаб спад – с 1.8 млн. барела. Официалните данни на Агенцията за енергийна информация се чакат по-късно днес.

В същото време и напрежението в Близкия изток остава на фокус, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви във вторник, че страната му ще предприеме всички действия, за да предотврати плаването на ирански танкери в Средиземно море, доставяйки петрол за Сирия в нарушение на американските санкции.

Цените на суровия петрол бяха подкрепени и от данните за по-малък износ през юни от Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света. Страната планира да задържи износа на суров петрол под 7 млн. барела на ден през август и септември въпреки силното търсене, за да върне пазара към баланс.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg