Петролът поскъпна в ранната азиатска сесия

Сорт Брент, който определя цените на горивата в Европа, вече се търгува над 81 долара за барел

Петролът поскъпна в ранната азиатска сесия
Котировките на петрола продължават да се повишават и днес заради опасенията, свързани с напрежението между Вашингтон и Рияд след изчезването на журналиста Джамал Кашоги. В ранната азиатска търговия сорт Брент поскъпна с 0.3% до 81 долара за барел. Американският лек суров петрол също добави 0.2% към стойността си, достигайки 71.9 долара за барел.

От снощи турските власти претърсват саудитското консулство в Истанбул при разследването за изчезването на Джамал Кашоги, който не дава признаци на живот от 2 октомври. Според турските официални представители журналистът е бил убит от саудитски агенти в консулството. Рияд отхвърля тези твърдения.

Котировките вървят нагоре заради опасенията, че Саудитска Арабия би могла да използва петрола като оръжие в тази афера, коментираха пазарни анализатори.

Джамал Кашоги произлиза от видна саудитска фамилия, родственик е и на починалия миналата година милиардер и търговец на оръжие Аднан Кашоги. От близък довереник на управляващия режим той се превръща в негов критик и в последните години живее в Съединените щати и работи за "Вашингтон пост". На 2 октомври влиза в саудитското консулство в Истанбул по рутинен повод и повече никой не го вижда. Турските власти подозират, че той е бил убит още същия ден по заповед на саудитския престолонаследник принц Мохамад Бин Салман ал Сауд.

Ако Кашоги е мъртъв, това е плесница в лицето на Съединените щати, тъй като с постоянното си местожителство на територията им той де факто се намира под тяхна протекция.

Сега Съединените щати са изправени пред трудна задача - как да отвърнат по достатъчно убедителен начин на обидата и да предприемат съответните мерки, без да разрушат отношенията със съюзника си.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм вече заяви, че ако се докаже вината на саудитците, това ще има "унищожителни" последици за отношенията между Вашингтон и Рияд. Президентът Доналд Тръмп бе по-предпазлив. "Искам САЩ да стигнат до дъното на мистерията", коментира той, след като съобщи, че е обсъдил случая със саудитски представители.
Коментари: 0