Петролът прехвърли 71 долара за барел

Тази стойност е достигана за последно през 2014 г.

Петролът прехвърли 71 долара за барел
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Цената на петрола сорт Брент прехвърли 71 долара за барел за първи път от 2014 г. насам. Поскъпването идва на фона на поевтиняващия долар, свиването на запасите от суров петрол в САЩ за десета поредна седмица и по-малко износ от ОПЕК и Русия.

В ранната борсова сесия днес нефтът поскъпна д 71.05 долара за барел, или 0.5% ръст. Цената на американския лек суров петрол (WTI) скочи с 0.7% до 66.3 долара за барел.

И двата сорта са поскъпнали с близо 60% от средата на миналата година. Цената е подкрепена от ограниченията в износа, водени от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия - най-големият производител на петрол в света, започнали миналата година и продължаващи и през 2018 г.

„Това (намаляването на производството – бел. ред.), поевтиняването на американския долар и намаляването на запасите движат цената“, коментира Грег Маккена, главен маркетингов стратег на брокера AxiTrader.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 1.1 млн. барела през миналата седмица до 411.58 млн. барела. Това е най-ниското сезонно ниво от 2015 г. насам и под петгодишната средна стойност от около 420 млн. Барела.

На валутните пазари щатският долар достигна най-ниското си ниво от декември 2014 г. спрямо кошница от други водещи валути.
Коментари: 0