Петролът продължава негативната серия

Тексаският сорт се установи стабилно под 50 долара за барел

Петролът продължава негативната серия
Автор: Стилиян Гребеничарски

Петролът продължи негативната си серия и днес, поевтинявайки за четвърта сесия поред. Пазарите бяха повлияни от прогнозите за повишени запаси в САЩ, които засилиха страховете от задълбочаване на глобалния излишък на суровината.

Нефтът поскъпна в началото на деня в рамките на няколко десети от процента, след като вчера се обезцени рязко с близо 6%. Стабилизирането, породено от орязаните отстъпки на Саудитска Арабия за азиатските ѝ клиенти, обаче, бе краткотрайно.

Достигнатите вчера най-ниски стойности от май 2009 г. бяха „поправени” и котировките се върнаха на нивото от април същата година. В течение на търговията американският суров петрол пропадна с още 3,1%, на фона на прогнозите, че резервите в Съединените щати са нараснали със 750 000 барела през изминалата седмица. Малко преди 16 ч. българско време, фючърсите с доставка през февруари ограничиха загубите си до 2,24%, а цената се установи стабилно под 50 долара – 48,9 долара за барел. По този начин тексаското „черно злато” загуби над 55% от върха си за 2014 г. - през юни.

Сорт Брент на свой ред се отправи към психологическата граница от 50 долара – спад с 2,3% до 51,9 долара за барел.


Мечият пазар се допълва и с интензивната търговия. До обяд лондонско време обемите бяха с 59% над средното за този период от деня за последните 100 дни.

„Пазарът е обсебен от високото предлагане. Цените се понижи твърде бързо и твърде много, но в сегашното негативно състояние на пазара не се вижда кое може да обърне нагласите в близко време. Ако запасите в САЩ наистина се окажат по-големи от прогнозираните, наистина може да станем свидетели на Брент под 50 долара още до края на седмицата”, коментира за Bloomberg Ханс фон Клееф, енергиен анализатор за ABN Amro Bank в Амстердам.

Коментари: 0