Петролният картел обмисля да ограничи производството още 9 месеца

Официалното решение за това ще бъде взето на 24 и 25 май

Петролният картел обмисля да ограничи производството още 9 месеца
768 ~ 1 мин. четене
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и големите производители извън картела обсъждат възможността да замразят добива за още 9 месеца, съобщава Reuters. Официалното решение за това ще бъде взето на 24 и 25 май, когато във Виена ще се проведе срещата между всички държави, които в момента участват в споразумението за ограничаване на добива.

„Увеличението на производство през тези месеци може да има отрицателен ефект. Затова ние можем да поискаме удължаване до края на първото тримесечие на 2018 г.", казва неназованият източник.
Русия и Саудитска Арабия – най-големите производители на петрол в света, вече заявиха, че подкрепят споразумението. По-рано подкрепата си даде и Ирак.

Първият 6-месечен период, за който се споразумяха големите производители, изтича в края на юни. През първите шест месеца държавите в ОПЕК и много от производителите извън картела свиха производството си общо с 1.8 млрд. барела дневно.

Въпреки ограничението, цената на суровината не поевтиня осезаемо. Почти през целия период стойността на петрола сорт Брент се движеше около 55 долара за барел. Дори имаше периоди, в които тя потъваше под 50 долара за барел.
Подкрепи Economic.bg