Philips купува Volcano за $1 млрд.

Компанията цели затвърждаване в технологиите за образна диагностика и лечение

Philips купува Volcano за $1 млрд.
Автор: Стилиян Гребеничарски

Royal Philips постигна договорка за придобиване на Volcano в сделка за 1 млрд. щатски долара, съобщава Bloomberg.

Целта на компанията е да разшири позициите си в сегмента на визуализации на сърцето и кръвоносните съдове, посредством микро катетаризационни камери. Сделката е част от стратегията на Philips за развиване в строго специализирани и високодоходни пазарни сегменти. Очаква се тя да бъде финализирана през първото тримесечие на 2015 г.

Основните продукти на Volcano са средства за ниско инвазивна диагностика и лечение на заболявания на коронарните артерии. Акционерите ѝ ще получат 18 долара за акция, става ясно от съобщението на Philips. За сравнение, при затварянето на пазара вчера, дяловете ѝ се търгуваха на значително по-ниското ниво от 11,49 долара за брой. Приходите от продажби на Volcano за 2013 г. възлизат на около 400 млн. долара.

Поглъщането идва близо три месеца, след като главният изпълнителен директор на Philips Франс фон Хоутн обяви, че 123-годишният холандски производител ще се раздели на две. В едната компания ще останат дейностите по производство на осветителна техника, а другата, върху която ще попадне и фокусът, ще оперира с потребителски и медицински стоки.

Прогнозите са, че придобиването ще окаже положително влияние върху доходността от акция на Philips до 2017 г. Компанията предвижда ръст на печалбите преди лихви, данъци и амортизация от бизнеса с медицински визуализации от 20% за същия период.

Инвеститорите не реагираха особено положително на новината и акциите на Philips поевтиняха с 3% до 22,39 евро за брой, един час след началото на търговията в Амстердам. За последната година пазарната ѝ капитализация се е понижила с близо 9% до 21,580 млрд. евро.  

Коментари: 0