Jeep е принуден да спре да използва името Cherokee

Вождът на едноименното племе Чък Хоскин-младши заяви, че е време компаниите и спортните отбори в САЩ да спрат да го използват

Jeep е принуден да спре да използва името Cherokee

Снимка: Pixabayка

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Легендарният 4х4 Jeep Cherokee, който е почти на 50 години, може да бъде принуден да смени името си, след като вождът на едноименното племе Чък Хоскин-младши заяви, че е време компаниите и спортните отбори в САЩ да спрат да го използват, предава AFP.

Сигурен съм, че това произхожда от добри намерения, но компанията не ни почита, като слага името ни отстрани на кола”, добави Чък.

Toй заяви, че не очаква от Jeep веднага да смени името на автомобилите си, но пък поясни, че е време да се предприемат начални стъпки по процеса.

От американската автомобилна компания пък заявиха, че уважават племето и действията им не целят обида. Те добавят, че са в постоянен диалог с Хоскин и се водят преговори.

„Имената на автомобилите са избирани внимателно и пазени старателно през годините, така че да почитат коренните американци заради тяхното благородство, мъжество и гордост”, поясняват от Jeep.

Критиките на Хоскин идват, след като няколко американски компании и спортни отбори спряха да използват имена и лога, които съдържат етнически стереотипи и карикатури.

Jeep пуска версията 4х4 през 1974 година и оттогава излизат няколко нейни модела.

Отборът по американски футбол на Вашингтон и бейзболният отбор на Кливланд също бяха принудени да се откажат от имената си, заимствани от индианските племена Редскинс и Индиънс, припомня AFP.

Коментари: 0