Плодовата реколта е пред провал

Експерт прогнозира между 50 и 70% загуби заради топлата зима и по-студеното начало на пролетта

Плодовата реколта е пред провал

Снимка: Pixabay

816 ~ 1 мин. четене
Огромна част от реколтата от череши, праскови, сливи и кайсии в страната е поразена от слана заради меката и топла зима и рязкото застудяване в края на март–началото на април. Първоначалните прогнози за загубите са около 70%. Това каза за БНР производителят на плодове и експерт в овощарството Красимир Кумчев.

Още преди 10 дни той алармира, че положението с измръзването и осланяването на овощните градини е бедствено. „Възможно е този процент, ако оттук насетне няма осланяване, да се коригира малко надолу. При всички случаи обаче щетите ще бъдат над 50%, което си е един провал за плодовата реколта тази година, специално за костилковите овощни видове. Семковите, поради това, че цъфтят по-късно, засега увреждане и осланяване при тях няма“.

Кумчев заяви, че това е реален риск на пазара да има малко български плодове. „Никога една лоша реколта и една висока цена на плодове или зеленчуци не може да компенсира загубите на стопаните“, категоричен е той.

Напливът на земеделските производители към застраховане не е голям, отбеляза Красимир Кумчев. Според него причината не е в това, че хората не искат, а е в това, което се налага от застрахователите като условия за застраховки. По думите му, застрахователите не са коректни. "Ако имаше баланс на интересите, нещата нямаше да изглеждат по този начин", подчерта той. „За да се решат тези проблеми, би трябвало да се създаде държавна застрахователна компания само за земеделие“, смята земеделският производител.
Коментари: 0