Площад „Славейков“ се преобразява след средата на годината

Проект на Столична община показва новия облик на част от центъра на София

Площад „Славейков“ се преобразява след средата на годината
9024 ~ 1 мин. четене

Двуцветна гранитова настилка ще покрива централната софийска улица „Граф Игнатиев“ (от „Алабин“ през площад „Славейков“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“) след мащабната реконструкция, която ще бъде предприета в средата на юни от Столична община. 


Проектът, спечелен от архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А., предвижда пространствата да бъдат визуално разширени чрез ромбоидни мотиви на настилката и чрез премахване на бордюрите.

Навесите за сергиите и на книжния пазар на „Славейков“, и на зеленчуковия на „Графа“ ще бъдат еднакви. Идеята на главния архитект е пазарите в центъра на София да бъдат временни – сезонни или само през уикенда. В останалите дни площадите и улиците ще бъдат място за други културни събития и за разходка на софиянци.


Шумът от трамваите ще бъде потушен чрез полагане на „гумени легла“ на релсите. А шосето за автомобили ще бъде „очертано“ с вградени в настилката лампи.


Ремонтът ще обхване още улиците „Шишман“, „Солунска“ и „6 септември“. На „6 септември“ ще има реорганизация на движението от типа „споделено пространство“. 


Подкрепи Economic.bg